Banner

Tíz évvel ezelőtt bojkottal tiltakoztunk a szurkolói kártya ellen

Szerző: amigeleken.hu | 2024-10-27 16:20:00

A tiltakozás hatására az MLSZ kénytelen volt visszavonulót fújni és meghátrálni.


Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt egységbe kovácsolódott a teljes magyar ultra társadalom. A különböző csapatok szervezett szurkolói csoportjai közösen tiltakoztak az MLSZ szurkolóellenes intézkedései miatt.

A Diósgyőri Szervezett Szurkolói csoportok a 2014. október 25-én hazai pályán lejátszott DVTK - Dunaújváros meccsen tiltakoztak a szurkolói kártya bevezetése ellen.

A kártyát 2014. szeptemberében tette kötelezővé az MLSZ. A rendszer lényege az volt, hogy aki élvonalbeli meccset akar látni, annak először regisztrálnia kell magát egy rendszerbe, megadnia a személyes adatait, fotót csináltatni, ezért kap egy kártyát és csak ezután válthat belépőt vagy bérletet. Az MLSZ próbálta úgy kommunikálni a rendszert, hogy kényelmi eszközről van szó, mert ezzel kiváltható az, hogy minden jegyvásárlásnál meg kelljen adnia a szurkolóknak a személyes adataikat. Ezt ugyanis előírta a jelenlegi Sporttörvény. A Ferencváros még erre is rátett egy lapáttal, a fényképes azonosítás helyett a vénaszkennert alkalmazta.

Az ultrák nyíltan elutasították a rendszert, és tömegesen maradtak kint a stadionokból. De nemcsak a hangoskodó ellenzőket sikerült ezzel távol tartani az alacsony szintű magyar focitól, hanem családok is rendszeresen mondták azt, hogy nem hajlandóak még egy procedúrára azért a produkcióért, amit kapnának. Az MLSZ egész évben a kényelem jelszóval adta el a kártyát, folyamatosan jöttek a szövetségi sikerjelentések arról, hogy mennyein váltották már ki a kártyájukat (a szezon végéig 190 ezren).

Aztán jött a letaglózó valóság, kiderült, egy év alatt 16 százalékkal esett vissza a nézőszám az NB I.-ben, az egyébként is siralmas látogatottságból sikerült 120 ezer nézőt elveszteni egy szezon alatt.


Azon a bizonyos Dunaújváros elleni meccs idejére a diósgyőri ultrák közös meccsnézést szerveztek a Katában, és amikor erről értesültünk, az amigeleken.hu csapata megszervezte, hogy a meccs a Katával szomszédos négyemeletes bérház falára kivetítésre kerüljön. Ennek köszönhetően több százan, közösen szurkoltuk végig a meccset, aminek hangja beszűrődött a stadionba is.

Az ultraszektor üresen maradt a stadionban, de a diósgyőri szurkolótábor sajnos nem állt be egy emberként az ultrák mögé, 3170-en úgy döntöttek, hogy fittyet hányva a szervezett csoportok kérésének, a stadionban nézik meg a meccset.









A szervezett szurkolói csoportok másnap, 2014. október 26-án együtt vonultak az utcára Budapesten. A személyiségi jogaikért tüntető szurkolók megmozdulására több ezren érkeztek az ultracsoportok tagjai az ország minden tájáról, a Deák téren gyülekező tömeg a Kossuth térre vonult, de nem tudták átadni a petíciójukat, mert vasárnap nem dolgozott a Parlamentben senki, aki átvehette volna.

A demonstráción a szervezők becslése szerint öt-hatezren vettek részt, 15 NB I-es klub - az élvonalból csak a Felcsút hívei nem voltak jelen -, valamint az NB II-es Békéscsaba, Kaposvár, Szeged és Zalaegerszeg szurkolói. A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: "Mondj nemet a regisztrációra!", "Nem kell a kártya!", "Szurkoló, személyiségi jogok nélkül", "A szurkoló nem bűnöző"; zárásként a "Against modern football" (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.


Miután a Parlamentben is téma lett a szurkolói kártya, a politikusoknak is egyre kellemetlenebb lett a téma, az MLSZ kénytelen volt visszavonulót fújni és meghátrálni. Csányi Sándor az MLSZ honlapján számolt be az Elnökség döntéséről:

„A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról”. Az átgondolásból pedig az lett, hogy „a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át.”






Forrás: atlatszo.hu, origo.hu

fotó: Csontfej, boon.hu, Belkovics Krisztián



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...