Banner

Szó sem volt provokációról

Szerző: Jáborcsik András | 2024-10-08 06:00:00

A meghiúsult nyíregyházi kezdőrúgás története.


A szombati Nyíregyháza - DVTK mérkőzés meghiúsult kezdőrúgásának története bejárta az országos sajtót, csaknem akkora visszhangot kapott, mint maga a mérkőzés. Mint ismert, Bogár Gergő játékvezető miután a kezdőkörbe való bevonulás közben észrevette, hogy a kezdőrúgón, Zoltánon DVTK mez van, nem engedte elvégezni a kezdőrúgást és letessékelte a pályáról. Az MLSZ magyarázkodik, provokációt emleget, a nemzetközi gyakorlatra hivatkozik, de indoklása ezer sebből vérzik. A Spartacus korrektül járt el, jelezték Zoltánnak, hogy visszafizetik a kezdőrúgás árát, a DVTK pedig meghívta őt egy hazai mérkőzésre, ahol ő végezheti majd el a kezdőrúgást.


Zoltán idestova csaknem 20 éve Finnországban él, a szíve azonban szakadatlanul a Diósgyőrért dobog. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán szerzett diplomát. Az egyetem utolsó évében Lengyelországban, Katowicében töltött egy félévet ösztöndíjasként, itt ismerkedett meg egy finn lánnyal, aki később a felesége és három gyermeke édesanyja lett. Amilyen gyakran csak teheti, hazalátogat Miskolcra, ilyenkor kihagyhatatlan program a DVTK meccse, találkozás a barátokkal.

Gyakran jár válogatott meccsekre is, különösen kedveli az idegenbeli túrákat. Már abban az időben gyakori vendég volt a nemzeti csapat meccsein, amikor még nem övezte ilyen felfokozott érdeklődés a válogatott meccseket. Egy Tampere feliratú magyar és egy Miskolc feliratú finn zászlóval lehetett őt felfedezni a lelátón.



A 2020-as Európa bajnokságon önkéntesként tevékenykedett, egy hónapon keresztül segítette munkájával az MLSZ-t a budapesti mérkőzéseken, 2022-ben Helsinkiben a Szuper Kupa döntőn is közreműködött önkéntesként, de ott lesz pénteken a Magyarország-Hollandia Nemzetek Ligája mérkőzésen is, ahol a mozgássérült szurkolók stadionon belüli közlekedését fogja koordinálni.


Ismerjük meg egy kicsit bővebben ennek az elhíresült kezdőrúgásnak a történetét.


Az MLSZ indoklásában nyilvánvaló provokációnak minősítette a szándékodat, hogy vendégszurkolóként szeretted volna elvégezni a kezdőrúgást. Valóban provokációnak szántad?

Egyáltalán nem, ezt a leghatározottabban visszautasítom. És nem is trollkodni akartam, mint ahogy több helyen is megírták. Büszke diósgyőri mivoltomat akartam megmutatni és persze egy fricskát akartam mutatni a rivális nyíregyházi tábornak. Nem tettem mást, mint kihasználtam egy kiskaput, egy hibát a rendszerben, a rendező klub részéről ugyanis az égvilágon semmiféle utalás nem volt arra vonatkozóan, hogy vendégszurkoló ne végezhetné el a kezdőrúgást. Én nem tettem mást, mint vásároltam egy szolgáltatást, amihez a játékvezető közbelépése miatt nem jutottam hozzá. Ezt sérelmezem.



Milyen formában történt az ügyintézése a kezdőrúgás megvásárlásának?

Már hónapokkal ezelőtt felvettem elektronikus úton a kapcsolatot a nyíregyházi klubbal. Gördülékenyen ment az ügyintézés. Megküldték a jegyemet, amellyel jogosult voltam a VIP szektorba is és bekérték tőlem a bemutatkozó szöveget, amit a kezdőrúgás elvégzésekor terveztek beolvasni. A megküldött szövegem így szólt: „Zoltán egy Finnországban élő megszállott szurkoló, aki igyekszik minél több rangadón személyesen is részt venni, legyen szó akár magyar válogatott idegenbeli mérkőzésekről vagy éppen hazai bajnokiról. A mai mérkőzés lesz Zoltán nyolcadik Nyíregyháza- Diósgyőr mérkőzése, amelyen személyesen jelen van. Mintegy 2000 km-t utazott, hogy buzdítsa kedvenceit és számára nem is kérdés, hogy ki fog ma nyerni és melyik csapat Kelet-Magyarország ura. Ilyen táborral a csapat mögött ez nem is lehet kérdés számára.”

Már a legelején jeleztem az ügyintézőnek, hogy nem kívánok a VIP szektorba menni, mert vásároltam jegyet a lelátóra és onnan szándékozom végig szurkolni a találkozót. Azt természetesen nem jeleztem, hogy a vendégszektorba szól a jegyem.

Hogy történt a stadionba és a pályára való belépésed?

A meccs előtt fél órával találkoztam a klub képviselőjével, ő kísért be a MIXED zónába, ahol csak az arra jogosult személyek tartózkodhatnak. A tartalék játékvezető elmondta a kezdőrúgásra vonatkozó szabályokat, kiemelte, hogy nem lehet rávezetni egyik kapura sem a kezdőrúgást, illetve megkérdezte, hogy nincs-e nálam pirotechnika. Tisztában voltam vele, hogy Senkó Zsombor esete óta tilos a rávezetés, ezért is volt teljességgel érthetetlen számomra, hogy az 1910.hu facebook oldalon miért jelent meg ezzel kapcsolatban olyan, ami egyáltalán nem felel meg a valóságnak, nevezetesen, hogy én rá akartam vezetni a labdát a kapura. Ráadásul ezt a valótlanságot országos médiumok is átvették. Egyedül a Diósgyőri Szurkolói Koordinációs Iroda vezetője, Martini Emil keresett meg személyesen, ennek köszönhetően került ki a DSZKI facebook oldalára a nyíregyházi klubnak megküldött bemutatkozó szövegem.

Mit mondott neked a játékvezető, amikor észrevette, hogy DVTK mez van rajtad?

Bogár Gergő azt mondta nekem, hogy „ebben a mezben nem fog pályára lépni, menjen le!” Legnagyobb megdöbbenésemre fizikai kontaktusba lépett velem, elkezdett lefelé tolni a pályáról.



Ezt ugyanúgy fel lehet fogni provokációnak, mint ahogyan az MLSZ provokációnak szeretné beállítani az esetet. Lefelé jövet elmondtam neki a véleményemet, tudtára adtam a játékvezetőnek, hogy én megvásároltam egy szolgáltatást a nyíregyházi klubtól, kifizettem a vételárat, amit az ő döntése miatt nem tudtam igénybe venni.

Hogy reagált a tartalék játékvezető és a hazai csapat képviselője?

A tartalék játékvezető először nem értette, hogy mi is történt tulajdonképpen. Ő kérdezte tőlem, hogy miért jöttem le. Utána mondta, hogy valószínűleg biztonsági kockázatot látott az esetben a játékvezető, azért hozta meg a döntést, hogy nem végezhetem el a kezdőrúgást.

A hazai klub képviselője rendkívül korrekten állt a dologhoz, jelezte felém, hogy mivel meghiúsult a szolgáltatás, aminek kifizettem az árát, vissza fogják utalni az általam fizetett összeget. Elköszöntünk egymástól, elhagytam a stadion főépületét, átmentem a vendégszektorhoz és ott szurkoltam végig a mérkőzést.

Milyen tanulsággal szolgált számodra ez az eset, számítottál rá, hogy ilyen felhajtás lesz a dologból?

Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy semmiféle provokáció nem állt szándékomban. El kellene felejteni azt a hibás gondolkodást, hogy a szurkoló bűnöző. Én vásároltam egy szolgáltatást, amit igénybe szerettem volna venni, de a játékvezető ezt meghiúsította. Ez az eset valószínűleg meg fogja változtatni a magyarországi gyakorlatot, mert például a Fehérvár, a Győr és a Debrecen weboldalán még hétfőn reggel is online megvásárolható volt bárki által a hazai mérkőzésük kezdőrúgása. Egyik helyen sem volt olvasható semmiféle utalás arra vonatkozóan, hogy kizárólag hazai szurkoló vásárolhatja meg a kezdőrúgást. Hétfő délután a Fehérvár már ki is egészítette a hirdetést a következő szöveggel: "A szurkolói kezdőrúgás megvásárlásával a kezdőrúgó elfogadja, hogy a kezdőrúgást kizárólag a csomag részét képező mezben végezheti el."

A DVTK felajánlotta neked, hogy elvégezheted majd egy hazai mérkőzés kezdőrúgását. Hogy fogadtad a döntést?

Rendkívül jólesett a klub döntése, amit köszönettel el is fogadok.


A kezdőrúgást egy olyan mezben szeretted volna elvégezni amelynek a hátoldalán José Luque és Francisco Gallardo aláírása található. Milyen emlékek fűznek a két spanyolhoz?

Ők olyan alázattal viseltettek a klub és a szurkolók felé, és olyan közvetlenek voltak velünk, szurkolókkal, hogy méltán váltak diósgyőri ikonokká. Emlékszem, egy alkalommal gulyásfőzést terveztünk Gergely Pisti barátomnál, meghívtuk őket és legnagyobb örömünkre el is fogadták a meghívást. Elő kellett vennem a spanyoltudásomat, ami Costa Ricában ragadt rám, amikor az ENSZ égisze alatt dolgoztam. Gallardonak rendkívül ízlett a gulyás, Luque viszont csak megkóstolta, mert nagyon szigorú étrendet tartott.




Emlékül kaptak tőlünk egy kötényt, ami spanyolul tartalmazta a gulyásleves receptjét.


Számos idegenbeli válogatott meccsen szurkoltál a nemzeti csapatnak. Melyik volt ezek közül a legemlékezetesebb?

Mindenképpen a 2010. október 12.-én Helsinkiben lejátszott finn-magyar Európa bajnoki selejtező emelkedik ki ezek közül a leginkább. A Télapó hazájában Télapónak öltöztem és jónéhány mikulás sapkát osztottam ki a szurkolótársaknak. Nem voltunk túl sokan a vendégszektorban, a többség Észak-Európában élő magyar volt. A finnek rendkívül jónéven vették a dolgot, gyerekek jöttek fotózkodni velem, sőt, még rendőrökkel is készült közös fotó.




A meccs a hosszabbítás utolsó percében dőlt el a javunkra. Elek Ákos káprázatos szólót mutatott be, a saját tizenhatosunkról indulva vitte végig a labdát a pályán, majd Dzsudzsák Balázshoz passzolt, aki ballal remekül kilőtte a bal alsó sarkot. A finnek szinte sokkot kaptak a góltól.

A meccs után Dzsudzsák vezényelte a vendégszektor előtt a közös éneklést. Hatalmas élmény volt.



fotók: facebook. magyarfutball.hu



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-10-08 19:48:20 Piros öves, Fanatikus tag

Nagy forma!

2024-10-08 18:54:18 Fekete öves, Veterán

Hát ennyi...Itthon oda kell neki adni a kezdőrúgást...

2024-10-08 18:14:45 Lila öves, Fanatikus tag

Jó arc a srác. :))) (mármint nem, akire betyárok utalt.)

2024-10-08 14:22:10 Fekete öves, Őstag

ogár is uzi 


Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...