Banner

Srdjan Zirojevic

Szerző: | 2015-09-11 17:56:53

A volt erőnléti edzőnket kérdeztük

Az utóbbi időben gyakran téma volt az oldalon, hogy túl sok a sérültünk és a múlt szezonban ez a probléma nem bénította meg a csapatunkat. Sokan az akkori erőnléti edzőnknek, Srdjan Zirojevicnek tulajdonítják azt az eredményt, hogy elkerülték a játékosainkat a sérülések. Arra gondoltunk, hogy készítünk egy rövid riportot Ziro-val.

Üdvözlünk a diósgyőri szurkolók nevében és köszönjük, hogy válaszolsz a kérdéseinkre.

Nagyon szívesen állok a rendelkezésetekre.

Hol dolgozol jelenleg?

Jelenleg a szerb U-21-es válogatott fitness és rehabilitációs edzője vagyok. A PSV U-21-es játékosok egyéni fejlesztési tanácsadójaként is dolgozom, valamint tanítok innovációs technológiát.

Milyen emlékeket őrzöl a DVTK kapcsán?

Elmondhatom, hogy a DVTK-ról őrzött emlékeim különösek. Két évet töltöttem Miskolcon, a gyerekeim a városban nőttek fel és négy hónap után azt kérdezik: Apa, mikor megyünk Magyarországra? Szóval, a DVTK a szívemben van.

Mi maradt meg leginkább az emlékezetedben?

A legfontosabb a mindennapos élet volt. Dolgozni és élni az klubhoz tartozó emberekkel. Olyanok voltunk, mint egy nagy család. A barátaim mindig elvittek engem különböző meccsekre: kosár, hoki. Tehát minden apróság ugyanolyan fontos, mint az EL-selejtezőben játszani, vagy megnyerni a Ligakupát, vagy Magyar Kupa döntőt játszani. Nem tudok különválasztani semmit.

Mi az a pozitívum és a negatívum, amit ki tudnál emelni?

A negatív dolgok voltak: a klub elhagyása a bajnokság befejezte előtt, az MK elvesztése és hogy nem tudtunk megtartani minden minőségi játékost hosszú távon.

Pozitív dolgok: az elképesztő szurkolók, a kedves miskolci emberek, barátságok a klubon belül és kívül, és a Palota szálló.

Figyelemmel kíséred a DVTK játékát?

Igen, követem minden héten az eredményeket, és megnézem a beszámolókat a meccsek után. Mivel kapcsolatban vagyok sok játékossal, megosztom a jó és rossz érzéseket velük.

Hogy sikerült elérned, hogy kevés sérüléssel végig tudtátok csinálni a szezont?

A titok a szakmai kapcsolat a játékosok és az edzéseim között volt. Minden erejükkel azon voltak, hogy végrehajtsák azokat a feladatokat, amit eléjük tettem. Mint ahogyan az is, hogy a labdarúgóvilágban arról vagyok híres, hogy minimalizálom a sérülések előfordulását. Sok válogatott játékos különböző országokból alkalmaz, hogy segítsek nekik egészségesnek maradni, és javítsam a teljesítményüket.
Ezen kívül nagyon fontos a játék megértése. A játékosok nem atléták, arra kell edzeni őket, hogy jobb labdarúgók, nem pedig hogy jobb futók legyenek. Az egyéni bánásmód nagyon fontos volt.

Milyen módszerekkel mértétek a játékosok fizikai állapotát?

Beszéltem a Schalke ex-diagnosztikai edzőjével, Titus Ropellel, aki azt mondta: „A tesztek legtöbbje csak a médiának szól. Senki nem igazán arra használja őket, hogy edzéstervet készítsen azok alapján.” Sajnos, az edzők gyakran azt mondják, hogy „Igen, a csapat fitness állapota nem jó.” És nem igazán mérik ezt, a fitness valami olyan, amit az edzők a világ minden részén kritizálnak, mert nem értik, hogy nem tudod kiszámítani, hogy a tested mennyire van felkészülve, tudnod kell a csapatod teljesítőképességét is. A szurkolóknak tudniuk kell, hogy egy 100 lóerős motor sosem fog tudni 300 lóerős teljesítményt leadni. Ha veszel egy Toyotát, az sosem lesz Bentley. A tesztek ezért igazán fontosak, minden játékosról részletes információval kell rendelkezned, hogy a végén, amikor minden tudományos adatot kiszámolsz, tudni fogod teljes bizonyossággal, hogy mit várhatsz el az egyes játékosoktól, és hogy a fitness milyen szintjét képesek elérni. A válaszom fontos dolgokat fog neked mondani, és csak azt fogom mondani, amit Sir Alex Ferguson: „Ha gyors autót akarsz, akkor venned kell egyet.”

Miket kellett fejleszteni?

A munkámban csak egyszerű számítást végzek: Adj meg a testednek mindent, amit a tested kér. Példa: Barczi Dávid. Több, mint 4000 játékosról van teszteredményem ebben a pillanatban, és amikor Barczit mértem, az nagyon látványos volt. Ledöbbentem az eredményektől. Egy év után az induló- és irányváltoztató sebessége 20%-ot nőtt. Az irányváltoztatása a top NFL-futók szintjén volt. De nem várhatod el, hogy egy olyan motor, mint Barczi Dávid legyen a csapat legfontosabb futója, ez nem lehetséges. Lehetne David Silva box-to-box játékos?
Ez nem csak a fitnessről szól, hanem ugyanúgy a technikáról is. Hogyan tudják magukba szívni az új részleteket.
Tehát, ha valaki egy csapatot épít, a csapatnak kellenek összetevők. Az én munkám az, hogy segítsek a kiválasztásban (scouting szolgáltatás), hogy lássuk, milyen összetevőik vannak meg a játékosoknak. És milyen összetevőket kell, és mennyit tudnak fejleszteni.

Miket lehet fejleszteni és miket nem?

Vannak dolgok, amiket tudsz fejleszteni, természetesen a testünk az alkalmazkodáshoz lett teremtve. De azok az alkalmazkodások csak egy meghatározott százalékban vihetők végbe, afölött nem. Ha valakit a korlátai fölé próbálsz juttatni, meg fog sérülni. Ezért kell nagyon gondosan kiválasztani, milyen képességet kell fejlesztened, és ehhez milyen módszert akarsz használni. Ezért nagyon fontos a fitness tesztelés. Megkérdezted már magadtól, hogy „Miért és hogyan lehet, hogy néhány top csapat kevés erőfeszítést tesz a felkészülési időszakba, másik oldalon néhányuk mérföldeket fut, és mi a hatás?
Crystal Palace: 7 térdízület sérülés, és ha követed a híreket, a managerük elégedett volt a felkészüléssel, amikor azt nyilatkozta, hogy „félmaratont futottunk minden nap”.
Hertha – 9 sérült játékos, Athletic Bilbao – 6 sérült játékos, és a lista nagyon hosszú (az adatok megtalálhatóak a klubok hivatalos honlapján).

Szezon közben is fel lehet húzni egy csapat erőnlétét?

Az egyes játékosok állóképessége évekre épül. De szezon közben csak kis hatást tudsz elérni a csapatodon, legjobb esetben 5-7%-ról beszélhetünk 3-4 hónapos időszakban.

Miért fontos külön erőnléti edző egy csapatnál?

Az igazi fitnessedző nagyon fontos tagja egy csapatnak. Ki kell hangsúlyoznom az „igazi” szót, mert manapság elég sok edző dolgozik a labdarúgásban, és ez nem az ő sportjuk. A nagy klubok stábjában 3-4 fitnessedző is megtalálható. Ha nincs jó fitnessedződ, és jó technikai edződ, hogy fognak a fiatal játékosok fejlődni? Futva a köröket? Vagy az is igazán népszerű, amikor az edzők azt mondják: „Igen, mi mindent labdával csinálunk.”
Igazán vicces ezt olvasni, hogyan fejlesztheted valaki sebességét, vagy futótechnikáját, vagy mechanikai problémáit, vagy ugró képességeit csak focizással? Sehogy. Ha azt hiszed, hogy igen, akkor csak elvesztegeted a fiatal emberek életét, mert ők azért jönnek minden nap le a pályára, hogy az új Puskások vagy Ronaldok legyenek. Az egyéni edzések nagyon fontos részei a fejlesztésnek.

Mennyire kell minden személlyel külön foglalkozni?

Egyénileg a játékosok sokszor változtatnak edzőket a karrierjük folyamán. És amikor hozzád mennek, természetesen vannak előítéleteik. Szóval, neked meg kell mutatnod, hogy amiről beszélsz nekik, az valóban fontos.
Hogy fogod megcsinálni?
Teszteléssel.
Példákkal.
Korábbi, nagy nevekkel együtt végzett munkákkal.
Az ő fejlesztési előrejelzésükkel.
Ahogyan láthatod, maga az edző előtt is nagyon sok egyéni munka van.

Mennyire megterhelő ez, mennyire megoldható egyetlen embernek?

Az alacsony költségvetésű kluboknál van olyan helyzet, hogy csak egy ember végzi az összes bemutatott feladatot. Aztán pár hónap múlva az a személy kimerül, ezért kell, hogy legyen fitness vezető és két-három asszisztens. Néha megoldás lehet, hogy a gyakornokokat vesznek a csapat mellé, akik tanulni akarnak, és idővel minőségi munkatársakká tudnak válni. Mint az USA-ban.

Visszajönnél ide, ha megfelelő ajánlatot kapnál?

A DVTK a második otthonom. Nem lenne probléma a visszatérés. Csak ambíció kérdése. A BL az én célom, ha a klub világossá teszi a stratégiáját, és engem akar a hosszú távú terveihez, hogy BL-csapatot csináljunk, akkor jövök.

Ha visszajtérnél mi lenne az első lépésed?

Ha bármikor is visszatérek, az első dolgom lesz, hogy elmenjek a Zipp’s-be, és vacsorázzak egy jót.

Milyen gépekre lenne szükség a fejlesztésekhez?

A DVTK-nak szükséges, hogy befejezze az új edzőlétesítményeket. De ez egy hosszú beszélgetés lesz, ha elkezdek erről írni. Ez egy nagyszabású projekt.

Mik a terveid?

A célom, hogy hogy befejezzem a gépeket, amiket 4 éve próbálok megépíteni. Ez egy új elektrotechnológia, ami segít csökkenteni a súlyzózást és növelli a sebességét az agy és az izomkapcsolódások között. Utolsó fázisban van, a jövő évre várom a bemutatását. A következő fázis a könyvírás. Addig is piacra dobok új edzőeszközöket a napi bemelegítéshez.

Követi-e Szivicset?

Nem követem őt. Ez üzlet. Szivics jó edző, és az élet erre az időszakra egymáshoz rendelt minket, és jó időszakunk van. Ki tudja, holnap mit hoz az élet.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál! Sok sikert kívánunk a munkádhoz, a terveidhez, és bízunk benne, hogy erősíted még a DVTK kötelékét!

Köszönöm, hogy kerestetek és üdvözlök minden diósgyőri szurkolót!

És ezt olvastad már?

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.