Banner

Sok tapasztalatot és önbizalmat gyűjtött Ruandában a magyar válogatott

Szerző: dfcwolf | 2024-09-04 08:31:00

Sajtófigyelő - wbasket.hu

A wbasket.hu, Lelik Rékával beszélgetett.


A magyar válogatott sikerét hozta a 2026-os női kosárlabda világbajnokság ruandai előselejtezője. A mieink a tornagyagyőzelemmel biztosították helyüket a 2026. márciusában megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőn. A ruandai seregszemle legértékesebb játékosának Lelik Rékát választották, akivel a hosszú túra szakmai és emberi tapasztalatairól beszélgettünk.

Van egy sablonkérdésem, amit mindig felteszek, amikor egy játékos egyéni elismerést kap nagy tornák végén. Láttad jönni ezt az MVP címet? Volt előjele számodra, hogy ilyen szempontból is kijöhet a lépés?
Nem gondoltam volna, már csak azért sem, mert magán a tornán nem volt egyik mérkőzésen sem extra teljesítményem. Inkább a stabilitás szót használnám, ha jellemezni kellene a játékomat.

Próbáltam kiegyensúlyozott maradni végig és igazából ez hozhatta meg az elismerést. Azon túl természetesen, hogy általában a győztes csapatból szokták kiválasztani az MVP-t a statisztika alapján. Több, mint valószínű, hogy születtek jobb egyéni teljesítmények, de a csapatban nekem lehettek a legjobb számaim.

Nem is címet emelném ki, hanem az előbb említett stabilitást, ami célom volt erre a tornára és célom az előttünk álló szezonra, illetve a következő világversenyekre is. Szeretnék végig kiegyensúlyozott maradni és hozni tartósan egy alap jó teljesítményt.

Furcsa kettősség uralkodik minden olyan esetben, amikor magyar szemmel nézve extrém helyszínen rendeznek világversenyt. Egyrészt nem lehet – és szerintem nem is kell – kizárni a körülményeket. Másik oldalról viszont bármennyire szívtelenül hangzik így leírva, de egy profi sportoló felé elvárás, hogy a Kigali Arénában ugyanúgy teljesítsen, mint a DVTK Arénában. Te miként viszonyulsz ehhez a kettősséghez?
A körülményekről, az oltásokról, az étkezésről sok szó esett, de összeségében a vendéglátásra nem lehetett panasz és elég volt alkalmazkodni „csak” a helyszínhez.

Akadtak problémák ételből, csapvízből vagy akár a maláriagyógyszerből adódóan, de meg kellett birkózni ezzel. Nem volt idő sajnáltatni magunkat, mert nagyon sokan kerültek ugyanabba a helyzetbe. Szerencsés vagyok, mert a kinti tartózkodásunk alatt azon kevesek közé tartoztam, akivel semmi, még egy kisebb rossz dolog sem történt.

Úgy érzem mindenki nagyon szépen leküzdötte ezeket az akadályokat. Számíthattunk egymásra, mindent megosztottunk, legyen szó gyógyszerekről, vitaminokról vagy akár csak egy jótanácsról. Nagyon jól összekovácsolta a csapatot bizalmi szinten is ez az utazás.

Mielőtt továbbmegyünk, hogy csináltad, hogy minden probléma nélkül megúsztad az utat? Egyáltalán, hogy nézett ki a nem kosárlabda jellegű felkészülésed erre a túrára?
Vasgyomrom van (nevet..). Kint nagyon fűszeresen főznek, szeretik a keleti fűszerezésű dolgokat, a curry-t, a chilit és itthon én is sokszor fogyasztok ilyen jellegű ételeket. Ezen felül az utazás előtt immunerősítésbe kezdtem, probiotikumot szedtem a bélflórám megerősítése érdekében. Kint is figyeltem arra, hogy mit eszek. Például nem ettem húst. A csapatvízre is ügyeltem, hogy még fogat se azzal mossak.

Igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy ne legyen probléma. Mindenki más is is így tett a csapatból, de van, aki, aki szerencsétlenebbül járt. Az viszont valóban sokat segített, hogy felkészülten érkeztem.

Ne menjünk végig a torna minden találkozójának minden negyedén, inkább a fontosabb fordulópontokat nézzük. Mi történt az első és a második mérkőzés között?
Szenegál ellen pontosan tudtuk, hogy mire számítsunk. Ettől függetlenül sajnos megmutatkozott, hogy nem elég fejben felkészülni. Mérkőzésen belül is alkalmazkodni kell a szenegáli játékosok által képviselt fizikális stílushoz. Mondhatom, hogy ebben erősen megbuktunk az első napon.

Tudom, hogy sok negatív észrevétel érkezett és támadták a válogatottat. Én sem tudok rá választ adni, hogy miért volt ilyen kevés tartásunk. Visszatérő probléma csapatszinten, hogy az első mérkőzésekbe rendre belealszunk. Ennek fényében próbáltunk készülni a másodikra. Kielemeztük a hibáinkat, megnéztük azokat a jeleneteket, amik a következő ellenféllel szemben a javunkra válhatnak. Szerintem a kapcsoló is átállt mindenki fejében.

Az is hozzájárult a második napon a jó folytatásához, hogy a Fülöp-szigeteket bekategorizáltuk magunkban Japán 2.0-nak, akiket már megtapasztaltunk a saját bőrünkön, így könnyebb dolgunk volt. Ezen felül a jó kezdés önbizalmat adott és azzal elindultunk felfelé olyan úton, ahol már lehetett érezni, hogy minket nem tudnak megállítani.

Beszéltél a mentális tényezőkről. Gyakorlatilag innentől a torna hátralévő szakasza „élet-halál” szituáció volt. Nem ülte meg a fejeket az a bénító gondolat, hogy „csak el ne szúrjuk”?
Én személy szerint az első mérkőzés után éreztem, hogy ezzel a Szenegállal vívjuk majd a döntőt és kifejezetten örültem is ennek. Tapasztalat, hogy ugyanazon ellenféllel szemben a második meccsen mindig jobbak vagyunk és ha ez itt is így van, akkor megnyerjük a tornát. Szerencsére igazam is lett.

Komolyara fordítva a szót, így utólag jobban jártunk ezzel az ággal. Szenegál a másik ágon nagyon fizikális elődöntőt vívott Ruandával, ráadásul ők kapták a későbbi időpontot és ez sokat kivett a készleteikből. Emiatt mi a döntő napján frissebbek tudtunk lenni és ez nagyban hozzájárult a győzelemhez.


ELOLVASOM AZ EGÉSZET >>>

És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-09-05 13:23:06 Fehér öves, Lelkes újonc
NSO-n is megjelent Rékával egy interjú, amit itt olvashattok:

https://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/2024/09/lelik-reka-a-meglepodott-es-meghatodott-mvp
2024-09-05 11:33:47 Zöld öves, Fanatikus tag
Elkepeszto milyen profi mentalitasu vagy Réka! Boldog vagyok nagyon, hogy a Dvtk-t erősíted, Te vagy a legjobb magyar játékos szerintem, de ezzel biztos nem vagyok egyedül.
Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...