Banner

Ninával a rutinos spanyol Armada és Arelláék ellen

Szerző: Jáborcsik András | 2024-10-23 10:44:00

Bemutatjuk csütörtöki ellenfelünket, a Parfumerias Avenida együttesét.


A balszerencsés Landes elleni vereség és a Schio felett aratott diadal után nincs megállás, folytatódik a menetelés az Euroligában. A harmadik fordulóban ismét hazai pályán szerepel a DVTK HUNTHERM csapata, csütörtökön 18 órai kezdettel csapunk össze a spanyol Parfumerias Avenida gárdájával.

Ide kattintva megveheted a belépőjegyet az összecsapásra >>>>

Az esélyeinket nagyban javítja, hogy hosszú kihagyás után játékra jelentkezik Aho Nina is, aki a Schio ellen már a meccskeretben volt, majd a Cegléd elleni bajnokin már pályára is lépett.



Az Avenida nem ismeretlen számunkra, hiszen a 2022-2023-as kiírásban már találkoztunk velük az első számú európai női kosárlabda sorozatban. Ebben a szezonban még a spanyolok keretét erősítette Aleksa Gulbe, valamint a SERCO UNI Győr játékosa, Bridget Carleton illetve az idei szezonban Pécsen kosarazó Julia Reisengerova is.

Az alapszakasz 6. fordulójában Spanyolországban sima spanyol győzelem született, azon a találkozón az Avenida 94-52 arányban bizonyult jobbnak. Csapatunk hetes rotációban játszotta végig a mérkőzést, mivel Mima Jovanovic és Monika Grigalauskyte is kihagyta a találkozót, így Kiss Angelikának is jutott 23 perc játékidő. Völgyi Péter meccs utáni nyilatkozatában is azt emelte ki, hogy

"Sajnos csak egy negyedig tudtuk tartani ellenfelünk iramát, a második játékrészre elfogytunk fizikailag, egyszerűen kevesen voltunk."


A visszavágóra az alapszakasz utolsó előtti fordulójában került sor. A spanyolok a DVTK Arénában is diadalmaskodni tudtak, 70-61 arányban bizonyultak jobbnak. A Parfumerias végig kézben tartotta a meccset, a harmadik negyed végére már 13 pontos előnyt szedtek össze, amit a végére minusz kilencre sikerült kozmetikázni. Völgyi Péter elismerően nyilatkozott a mérkőzés után az ellenfélről:

"Fizikálisan felőrölt bennünket ma az ellenfelünk, sajnos tényleg minden poszton erősebbek nálunk."


A spanyol csapat végül 9 győzelemmel és 5 vereséggel a harmadik helyen végzett a csoportban. A negyeddöntőben a ZVVZ USK Praha állta útját az Avenidanak. A cseh csapat a pályaelőnyt kihasználva 2-1-re nyerte a párharcot.


A Salamanca elleni hazai mérkőzés után a DVTK mestere kiemelte a diósgyőri közönség szerepét is:

"Nagyon szépen köszönjük a szurkolóinknak az egész sorozat alatt – idegenbeli mérkőzéseken is – ezt a szurkolást, amibe itt belecsöppentünk, azt a segítséget, amit a pályán kívülről kaptunk. Azt gondolom, ez Európában száz százalék, hogy FinalFour-os, sajnálom, hogy mi még nem tudtunk oda elérni, de talán egy-két év múlva, közösen, ez is sikerülhet."


És milyen igaza lett! Egy év múlva már kis híján sikerült is!


Az Euroliga előző kiírásában a Parfumerias a másik csoportban szerepelt és 8-6-os mérleggel a csoport negyedik helyén végzett a Villeneuve d'Ascq mögött. A negyeddöntőben a későbbi győztes Fenerbahce csak két szoros mérkőzésen tudott felülkerekedni a spanyolokon. Törökországban 98-91 arányban, míg Spanyolországban 73-67-re nyert a Fener.


Nézzük meg, hogyan változott a Salamanca kerete az elmúlt két évben.

A 2022-2023-as kiírásban szereplő csapatból a két nagyon rutinos spanyol játékos, a 37 éves, 165 cm magas Silvia Domingues és a 31 éves, 179 cm magas Andrea Vilaro mellett csak a 27 éves, 192 cm magas görög válogatott Mariella Fasoula maradt meg hírmondónak az idei szezonra. A tavalyi szezonban Silvia Domingues 10 meccsen szerepelt, átlagosan 23,5 percet játszott és 4,6 pontot szerzett, míg ugyanezek a mutatók Andrea Vilaro esetében 16 meccs/24,5 perc/9,1 pont. Mariella Fasoula csak az első három fordulóban állt a csapat rendelkezésére, de például az első fordulóban 20 ponttal és 7 lepattanóval járult hozzá a Mersin elleni idegenbeli győzelemhez.


Az előző szezonra érkezettek közül pedig a spanyol válogatott Laura Gil, belga válogatott Antonia Delaere, a Mali válogatott Sika Kone és az amerikai/azeri állampolgárságú Arica Carter maradt tagja az Avenidának az idei kiírásra is. Utóbbi azonban csak 6 meccsen játszott az előző szezonban.


A rendkívül széles nemzetközi tapasztalattal rendelkező 32 éves, 191 cm magas Laura Gil meghatározó tagjává vált a csapatnak. A 2023-2024-es szezonban 28,9 perc átlagos játékidő alatt 10,4 pontot és 5,8 lepattanót szerzett az Euroliga meccseken. Gil 2013 óta tagja a felnőtt spanyol nemzeti csapatnak, három olimpián is szerepelt.


A 22 éves, 192 cm magas Mali válogatott Sika Kone az előző szezonban mind a 16 Euroliga meccsen játszott, átlagosan 20,5 percet töltött a pályán és 12,2 pont valamint 7,1 lepattanó áll a neve mellett a statisztikákban.

A WNBA előző kiírásában a Chicago Sky együttesében 20 mérkőzésen lépett pályára és 9,2 átlagos játékidő alatt 3,6 pontot szerzett. Az idei szezonban játszott a Minnesota Lynx és a Washington Mystics csapataiban is. Előbbiben 17 mérkőzésen átlagban 3,5 percet, míg utóbbiban 10 meccsen 16 percet játszott.



A 30 éves belga válogatott Antonia Delaere szintén játszott az összes tavalyi Euroliga meccsen, 19,9 percet töltött a pályán átlagosan, és 3,2 pontot szerzett átlagban. A párizsi olimpián a belga csapat mind az öt meccsén szerepelt, átlagban több, mint 30 percet játszott, az USA ellen 16, Ausztrália ellen 15 pontot szerzett. Az asszisztok osztásában is jeleskedett, az amerikaiak elleni meccsen 8, míg a spanyolok ellenin 7 gólpassz áll a neve mellett a statisztikákban.



Az idei szezonra igazolt öt új játékos közül Arella Guirantest nem kell különösebben bemutatni a diósgyőri kosárlabda szerelmeseinek. Ő Schioból tette át a székhelyét Spanyolországba.


Érkezett még a török Galatasaray együttesétől a 26 éves az angol válogatott Mikiah Herbert-Harrigan, valamint a 28 éves holland válogatott Laura Cornelius, aki az előző két szezont Mersintől töltötte. A tavaly Mersinben szerepelt 17 játékos közül csak Cornelius és Kiss Virág játszott valamennyi Euroliga meccsen. A holland átlagosan 15,6 percet töltött a pályán mérkőzésenként és 78 pontot szerzett, ami 4,1-es átlagnak felel meg.


A keret tagja még a 22 éves szerb Masa Jankovic, illetve a mindössze 18 éves spanyol kosaras, Lyana Martin Carrion is.

Érdekesség, hogy utóbbi az első két fordulóban mindkét találkozón 28 perc játékidőt kapott, amit 15 ponttal és 13 lepattanóval hálált meg Anna Montañana vezetőedzőnek.


A salamancai csapat felemásan kezdte a csoportmeccseket. Az első találkozón nagy meglepetésre nagyon sima vereséget szenvedtek Schioban. Előzetesen sokkal szorosabb mérkőzésre számított mindenki, de az olasz csapat 92-58 arányban intézte el Arelláékat. A találkozón csak két játékos, Fasoula (12) és Guirantes (10) jutott el 10 pontig vagy a fölé.

A második fordulóban 81-52 arányban diadalmaskodtak az első fordulóban minket legyőző Basket Landes ellen. A spanyolok már az első negyedben megadták az alaphangot, 23-9-cel fordultak. A középső két negyed szorosan alakult (22-24 és 15-11), majd a záró felvonásban ismét felpörögtek a spanyolok (21-8). A találkozón a benevezett 11 játékos mindegyikének játéklehetőséget adott a vezetőedző. Sika Kone és Arica Carter egyaránt 16-16 pontig jutott, Kone emellett összeszedett még 13 (!) lepattanót is.


Összegezve azt lehet látni, hogy ellenfelünknek van egy nagyon rutinos, nagy nemzetközi tapasztalattal bíró spanyol magja (Domingues, Vilaro és Gil), akikhez csatlakoznak a válogatott légiósok (Guirantes, Kone, Fasoula, Cornelius és Herbert-Harrigan).

Az első két fordulóban kicsit szélsőséges csapat benyomását keltették, bízunk benne, hogy nálunk a gyengébbik arcukat mutatják majd és Ninával kiegészülve borsot törhetünk az orrul alá.


Hajrá Diósgyőr!

Nincs még meg a jegyed a meccsre?

Kattints ide és váltsd meg a belépődet és szurkolj élőben a lányoknak >>>>>>>



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-10-23 12:02:33 Piros öves, Őstag

Borzasztó kemény meccs lesz, szerintem erősebbek, mint a Schio, de nyilván ők sem verhetetlenek. Alapból a spanyol bajnokság is erősebb ,mint az olasz. Nincsenek náluk nagy sztárok, de csapatként nagyon erősek. Muszáj lesz győzni, idehaza mindenkit verni kell, mert visszük magunkkal az eredményeket, ha továbbjutunk.

Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...