Banner

Négy év Amerikában - Bemutatjuk új légiósunkat, Aleksa Gulbét

Szerző: Jáborcsik András | 2024-07-16 06:53:00

Aleksa 2018 és 2022 között az NCAA bajnokságban szereplő Indiana University Hoosiers csapatában játszott.


Legdrágább nyájas olvasó!

Tegnapelőtt sajtótájékoztató keretében - melyre e sorok írója sajnos nem kapott bebocsátást - mutatta be a DVTK HUN-Therm új igazolásait, Miklós Melindát és a lett válogatott Aleksa Gulbét. MM érkezéséről a zuhanyhíradóból már értesülhettünk, új légiósunk kilétét viszont sikeresen tartotta titokban a klubvezetés. E sorokkal célom bemutatni nektek, hogy a mi szeretett Péterünk ismét egy gyöngyszemre, egy igazi csiszolatlan gyémántra bukkant, aki meggyőződésem szerint rengeteg élménnyel fog gazdagítani minket. El kell, hogy keserítselek benneteket, drága olvasóink, mert az összeállításban ezúttal nem pletykákat, hanem szilárd tényeket osztok meg veletek. Fogadjátok hát szeretettel Aleksa bemutatását.

Ha megnézitek az összeállításban található fotókat, abban is biztos vagyok, hogy Aleksa nemcsak a játékával, hanem egy másik tulajdonságával is tökéletesen bele fog illeni a DVTK HUN-Therm csapatába. De ezt már a Ti fantáziátokra bízom!




Aleksa Gulbe lett válogatott erőcsatár és center Rigában született 2000. február 5.-én. Igazi kosaras családba született, édesapja, Mareks Bajars kosárlabdázó és edző volt, édesanyja, Zanda Gulbe szintén a legmagasabb szinten kosárlabdázott Lettországban.



Tagja volt minden korosztályú lett ifjúsági kosárlabda-válogatottnak, jelenleg a lett női válogatott játékosa. Négy szezont az NCAA bajnokságban szereplő Indiana University Hoosiers csapatában játszott. A Miskolcra történő igazolását megelőzően két szezont Spanyolországban kosárlabdázott.

Tehetségére már nagyon fiatal korában felfigyeltek, 15 évesen Olaszországba került és junior szinten játszott anconai és velencei klubokban.


Alexa Gulbe 16 évesen a 2016 évi U16-os Európa bajnokságon


A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség honlapján, a FIBA Basketball-on 2019. júniusában megjelent interjúban így emlékezett vissza az Olaszországba történő igazolására:

"Pontosan 15 éves voltam, amikor Olaszországba, a Reyer Veneziához kerültem tanulni és kosárlabdázni. Minden a 2015-ös U16-os női Európa-bajnokság után kezdődött, amikor kvalifikáltunk a 2016-os U17-es FIBA ​​női kosárlabda-világbajnokságra. Amikor visszatértem a tornáról, olasz edzők kerestek meg és felajánlották, hogy játsszak náluk az ifjúsági korosztályban, de lehetőségem lesz arra is, hogy a profi játékosokkal készüljek.

Az érzelmek széles skáláját tapasztaltam meg Olaszországban. Nagyon boldog voltam, igaz, egy kicsit féltem is attól, hogy 15 évesen elmegyek otthonról. De a döntés megszületett, megragadtam a lehetőséget, és Olaszországba költöztem. Azt hittem, nehéz lesz egyedül elköltöznöm, de a szüleimtől kapott tanácsok és az, hogy nagyon barátságos olasz emberek között voltam, segítettek átvészelni a változás időszakát. Olaszországban lenni valóban egy nagy utazás volt, nagyon élveztem. A távollétnek köszönhetően függetlenebb lettem, az élmény új nyelvet és barátokat adott, akiket soha nem felejtek el."

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.


Fiatalon lehetősége volt részt venni az Egyesült Államokban a Basketball Without Borders Global Camp-en, amely az NBA és a FIBA közös rendezvénye. Az ott eltöltött néhány nap kitörölhetetlen nyomot hagyott Gulbe-ban.

"A BWB olyan nagyszerű élmény volt. A New Orleans Pelicans edzőközpontjában gyakoroltunk, találkoztunk WNBA- és NBA-játékosokkal, általános menedzserekkel beszélgettünk tapasztalataikról és a sikeressé válás útjáról. A szervezők mindig melletted álltak, hogy minden rendben legyen. A gyakorlatok során, ha egy játékos hibázott, az edzők megértették, hogy a játékosok ezzel kiléptek a komfortzónájukból. Ezért mindig motiváló dolgokat mondtak, hogy még keményebben dolgozzunk, mert a hibákból tanulhatunk. Nagyon élveztem azt a néhány napot, mert a tornateremben mindig pozitív volt az energia. Sok barátságot kötöttem és persze eljutottunk az All Star-meccsre, ami valóban egy valóra vált álom volt."


Miután 2018-ban Olaszországból visszatért Lettországba, a Riga TTT csapatával lett bajnokságot nyert.


Alexa Gulbe a 2018 évi U18-as Európa bajnokságon a magyar válogatott ellen


2018-ban az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait és az Indiana University Hoosiers NCAA csapatában szerepelt. A 2021-es March Madnessen a csapat bejutott az NCAA-bajnokság negyeddöntőjébe (Elite Eight), ami az egyetem történetének legkiemelkedőbb eredménye. Gulbe ebben a szezonban minden meccsen a csapat kezdőötösében kapott helyet.



2022-ben, miután befejezte egyetemi tanulmányait és lediplomázott államháztartási menedzsment szakon, a spanyol Perfumerias Avenida-hoz szerződött, akivel bajnoki ezüstérmet szerzett. Mivel azonban nem tudott elegendő játékidőt tölteni a pályán, a 2023-as szezonban a Casademont Zaragoza csapatához igazolt.


Játszott a lett U-16-os, U-18-as és U-20-as válogatottban az Európa-bajnokságon, valamint a lett U-17-es válogatottban a világbajnokságon 2016-ban. Összesen 80 hivatalos mérkőzést játszott az ifjúsági válogatottban és 744 pontot szerzett, így egyike azoknak a játékosoknak, akik a legtöbb meccset játszották a lett ifjúsági válogatottakban.

A táblázatban az egyes kontinensviadalokon elért pont, lepattanó és assziszt átlagok valamint a teljesítmény-index látható.



A 2018-ban az olaszországi Udinéban megrendezett U18-as Európa bajnokságon a magyar válogatott - melynek tagja volt Kiss Angelika is - egy csoportba került az Aleksa Gulbéval felálló lett válogatottal. A csoportmérkőzésen 71-59 arányú lett győzelem született, a mérkőzés embere pedig Aleksa Gulbe lett, aki 24 pontot valamint 9 lepattanót szerzett és kiosztott 3 gólpasszt is. A körbeveréseknek köszönhetően a magyar, a lett és a német válogatott is 5 ponttal zárt a csoportban.

A 12 pontos lett győzelemmel zárult csoportmérkőzés felvétele itt tekinthető meg:


A torna bronzmérkőzésén ismét összecsapott a két csapat és szoros mérkőzésen két ponttal kerekedett felül a magyar csapat. A végeredmény 58-56 lett a javunkra úgy, hogy a félidőben már 11 pontos előnyben voltunk. Ezen a találkozón Aleksa 8 pontot szerzett.

Az U18-as magyar válogatott szövetségi kapitánya egy bizonyos Völgyi Péter volt, aki ennek köszönhetően már sok évvel ezelőtt testközelből láthatta játszani a kibontakozó lett tehetséget, Aleksa Gulbét.



A 13,3 pontot és 8,1 lepattanót átlagoló Gulbét beválasztották a kontinensviadal All Star ötösébe.



Az All Star csapat tagja lett a magyar válogatott játékosa, Angyal Barbara is, aki remek teljesítménnyel járult hozzá a magyar válogatott bronzérméhez. A válogatott irányítója meccsenként 14,1 pontot és 3,6 asszisztot átlagolt a tornán.



Az Europa bajnokságot követően az Egyesült Államokba költözött és megkezdte tanulmányait az Indiana Egyetem államháztartási szakán.



A tanulás mellett természetesen a kosárlabda játszotta a főszerepet az életében, évről évre vált egyre meghatározóbb tagjává a Hoosiers csapatának. Lejátszott meccseinek számát, valamint a meccsenkénti játékperceinek, dobott pontjainak és lepattanóinak átlagát láthatjuk a táblázatban.




Egyetemi éveiben a legsikeresebb mérkőzése a 2022. március 2.-án lejátszott Minnesota Egyetem ellen találkozó volt, amelyen 28 pontot szerzett. Lepattanók szerzésében pedig a Belmont elleni 2021-es meccs jelentette a csúcsot, ezen 15 lepattanót gyűjtött be.



A 2022-es WNBA edzőtáborszezont a Connecticut Sunnál töltötte és bekerült a 2022-es WNBA draftba is, azonban nem választották be a drafton. Egyetemi időszaka alatt 18-szor szerzett kétszámjegyű pontot és három alkalommal ért el dupla-duplát.

Az esetleges WNBA szerződéséről szóló cikkben a The Next oldalán ilyen bátorító kommenteket kapott Gulbe:

Hatalmas Gulbe-rajongó vagyok, mióta Bloomingtonba érkezett. Sokat fejlődött, erős, okos és rohadt nagy szenvedéllyel játszik. Szerintem több, mint érdemes rá egy esélyt adni.

Mindig is csodáltam őt játékosként, csapattársként, és ami a legfontosabb, emberként; magabiztos, mégis alázatos és mindig jól beszél. Alexa, te egy klasszis vagy! Sok szerencsét mindenhez, amit csinálsz!

Alexsa egy igazi hős, soha nem adja fel, egy erő a festékben.. HOOSIER NATION támogatja a sajátját...



A FIBA.Basketball.com-on 2019-ben megjelent interjúban így emlékezett vissza amerikai pályafutására:

"Óriási élmény volt ott játszani és tanulni. Az Indiana Egyetem remek hely a diploma megszerzésére, valamint a kosárlabda-készségek fejlesztésére. A campus gyönyörű, az egyetemen remek oktatás folyik, ez egy nagyszerű hely a fejlődéshez. Arról nem is beszélve, hogy óriási megtiszteltetés Teri Morennél és az edzői stábjánál játszani, akiknek igazán csodálatos személyiségük van. Emlékszem, hogy a Michigan State ellen 6000 szurkoló előtt játszottam, ami leírhatatlan érzés volt. A meccs vége felé egyre hangosabb lett a közönség, és ez csak még jobban feldobott minket."



Egyetemi tanulmányainak befejezése után a spanyol Perfumerias Avenida-hoz szerződött, akivel bajnoki ezüstérmet szerzett. Az Euroliga alapszakaszában 2023. február 22.-én láthattuk őt játszani Miskolcon, amikor a Salamanca 70-61 arányban daidalmaskodott a DVTK Arénában. Ezen a találkozón 9 perc 58 mp-et töltött a pályán, de pontot nem szerzett.


A következő szezonban a több játékperc reményében a Casademont Zaragoza csapatához szerződött. Számítása be is jött, mert az első számú európai kosárlabda sorozatban jóval több játéklehetőséget kapott, mint Salamancában. A 17 mérkőzésen átlagban 21 percet töltött a pályán, ezzel a csapat ötödik legtöbb játékperccel rendelkező játékosa lett, pont- és lepattanó átlaga 6,6 illetve 3,3 volt.

Az alapszakaszt a DVTK HUN-Therm mögött a 3. helyen zárták a csoportban, a Final Fourba jutásért a Mersinnel találkoztak, ahol a török csapat 2-1-es összesítéssel jutott tovább.



Az Euroliga 2022-2023-as szezonjában is találkozhattunk vele Miskolcon. Az alapszakasz második fordulójában lejátszott és 66-63-as DVTK győzelemmel zárult találkozón 12:59-et töltött a pályán és 2 pontot szerzett.


A lett felnőtt válogatottban 2023-ban szerepelt először kontinesviadalon. A szlovén-izraeli közös rendezésű Európa bajnokságon a lett válogatott a spanyol, a montenegrói és a görög válogatottal került egy csoportba.



A nyitó találkozón Tel Avivban nagy meglepetésre 67-63-ra legyőzték a későbbi ezüstérmes spanyol válogatottat. A találkozón Aleksa 26:40 játékidő alatt 14 pontot dobott és 7 lepattanót szerzett. A második meccsen 73-65 arányban vereséget szenvedtek Görögországtól. Ezen az összecsapáson Gulbe volt válogatottja legjobbja, 30:18 alatt 15 pont és 9 lepattanó állt a neve mellett. A csoport zárómérkőzésén egy izgalmas találkozón 61-58-ra kaptak ki Montenegrótól úgy, hogy a félidőben még a lett csapat vezetett hat ponttal. Ezen a mérkőzésen Aleksa 5 pontot dobott és 7 lepattanót szerzett. A körbeveréseknek köszönhetően a lett csapat a csoport negyedik helyén végzett és kiesett.


Legdrágább nyájas olvasók!

A csütörtöki sajtótájékoztató után sokan fanyalogva fogadták a bejelentést új légiósunkról. Bízom benne, hogy ezzel az összeállítással sikerült oldani a kétkedők hiányérzetét és ők is bizakodóva várják a szezon kezdetét.


Welcome to Miskolc, Aleksa! Várjuk a találkozást!


forrás: iuhoosiers.com, FIBA.basketball.com, Teh Next, Wikipédia



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 > 

2024-07-16 07:56:13 Fehér öves, Újonc
óriási fogás!!!
2024-07-15 16:42:44 Lila öves, Őstag
Nagyon köszi András, fantasztikus munka!
2024-07-15 08:20:28 Fekete öves, Őstag
KöSzönjük! Nem hagyod,.hogy kiessünk a ritmusbòl! Csütörtökön sorsolás!
2024-07-14 18:50:44 Lila öves, Fanatikus tag
A DVTK szégyene, hogy nem engednek be Benneteket sajtótájékoztatókra. Az ottaniak képtelenek lennének tizedennyi információval szolgálni.
Aleksaról pedig azt mondom, amit korábban: remélem ő is úgy kibontakozhat nálunk, mint Réka, és a kora miatt évekre megtalálhatjuk benne Mima méltó utódját.
2024-07-14 00:31:04 Piros öves, Őstag
Köszönjük András!
Tökéletes munka, újra!
2024-07-13 22:10:04 Fekete öves, Őstag
Nagyon komoly bemutató cikk. Köszönjük szépen!

A kezdeti fanyalgásom már a múlté. ;)
2024-07-13 19:12:30 Barna öves, Őstag
Köszönjük a részletes bemutatást. :)
Számomra érdekes, hogy nem Aleksa Bajars a neve az édesapja családneve után, hanem Gulbe, ami az édesanyjáé.
2024-07-13 18:09:33 Piros öves, Veterán
Ez egy tökéletes összeállítás. Mindenképpen a hivatalos honlapnak kellene ilyesmit tudni, ami viszont a fasorban sincs ehhez képest.
2024-07-13 17:08:17 Citromsárga öves, Tag
Ahogy a többi összeállításnál, ez is alapos, korrekt, messze felülmúlta a sajtótájékoztató színvonalát. Bár nem olvastam minden hozzászólást, de amit igen, azok többsége bizakodó volt, pozitívan fogadta az új játékost (jómagam is). Nem a játékos személye, hanem inkább a bejelentés módja csapta ki némelyeknél a biztosítékot, jegyzem meg szerényen, szerintem jogosan. Ha a csapat marketingje és kommunikációja elérné az eredmények és a játék szintjét, az sokat lendítene a nemzetközi megítélésen, sőt, komoly pénzeket is hozhatna, vagyis anyagilag is megérné. Köszönet Andrásnak ismételten a tartalmas összeállításért, s a belefektetett energiáért, a lányaink legalább ilyen szintű bemutatást érdemelnek.
2024-07-13 16:48:16 Piros öves, Fanatikus tag
Hiánypótló,szép munka! Teljesen érthető és indokolt,hogy nem engednek be a sajtótájékoztatóra!

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...