Banner

Ne kelljen kufárként bánni a fiataljainkkal!

Szerző: Jáborcsik András | 2024-09-16 18:48:00

Álmomban utópisztikus gondolataim voltak.


A magyar értelmező kéziszótár szerint a kufár jelentése: "Csak a maga hasznával törődő, önző, nyereségre vágyó, nyerészkedő."


Álmomban utópisztikus gondolataim voltak. Azt álmodtam, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nem kényszeríti arra a klubvezetőket, hogy kufárként bánjanak a fiatal játékosainkkal. Ne az legyen az elsődleges szempont a szemükben a fiatalok tekintetében, hogy csörögjön a kassza és minden fillért kaszírozzanak be, ami csak kisajtolható az MLSZ sehová sem vezető produktivitási rendszeréből. Nem a nullákat látják a szerződéseken, hanem azokat a gyerekeket látják mögötte, akik gyerekkoruk óta a DVTK Akadémián nevelkedtek és a sok-sok lemondás után mindannyiuk álma az volt, hogy az utánpótlás szamárlétrát végigjárva szülővárosukban, a családjuk, a rokonaik, az ismerőseik előtt vonuljanak be a diósgyőri stadion gyepére és itt váljanak NB I-es futballistává.


Ezek a srácok nem Mezőkövesden, nem Debrecenben és nem is Kecskeméten akartak élvonalbeli futballiisták lenni, hanem a szülővárosukban. Innen azonban menniük kellett, mert dőlnie kellett a kasszában az értük járó lének is, vagy nem illettek bele az épp itt tevékenykedő vezetőedzők elképzeléseibe, mert azok azt hitték, hogy majd az előző idényben nulla meccset játszó, nulla gólt szerző légiósok fogják megváltani a világot Diósgyőrben.


Ezek a srácok, nem Debrecenben akartak a szezon felfedezettjei lenni és nem Kecskemétről akartak Angliába igazolni, hanem szülővárosukból, Miskolcról. Csak éppen egy rosszul működő rendszer miatt itt nekik nem osztottak lapot. Közben meg igazolunk Győrből meg a Fradiból fiatalt, aki után szintén gyűlik a korpa. De könyörgöm, ezek a srácok sem Diósgyőrben akarnak NB I-es játékosok lenni, hanem Győrben és a Ferencvárosban. Csak hát kénytelenek nyakukba venni az országot, mert csak így pereghet az apró Győrben és az Üllői úton is.


A már csak hab a tortán, hogy a szakmai munka elmélyítése helyett azon kell agyalnia a szakmai vezetésnek, honnan lehet még leakasztani olyan gyereket, aki valaha Diósgyőrben nevelkedett, belefér még a fiatal szabály által előírt életkorba, akit aztán haveri meg egyéb kapcsolatokon keresztül el lehet sütni olyan klubba, ahol játszik egy keveset és utána is csörög majd a kassza. Be sem kell jelenteni a leigazolását, nem kell mindenről tudnia a szurkolónak, bár az élelmesebbje úgy is megtalálja az MLSZ Adatbankjában vagy a facebookon.


Azt álmodtam, hogy olyan tulajdonosunk és olyan szakmai vezetésünk van, aki odaáll a mindenható MLSZ előjárók elé és elmondják nekik, hogy ez a rendszer úgy szar, ahogy van. Arra kényszeríti őket, hogy kufárként bánjanak a gyerekeinkkel és csak az utánuk járó pént hajhásszák.


Közben a klubok teljesen elveszítik az identitásukat, tömegével vannak a csapatoknál külföldiek, alig van magyar játékos a csapatoknál, sok esetben csak azért játszik magyar, hogy dagadjon a klub bankszámlája. Sajnos, oda jutottunk, hogy a DVTK keretében 18 (!), azaz tizennyolc légiós található. Én, aki Salamonékon nőttem fel, magyar fiatalokat, diósgyőri fiatalokat szeretnék a pályán látni, nem évente csapatot meg országot váltó zsoldosokat. A Paks és a Kecskemét az élő példa rá, hogy működhet így is a rendszer. Csak ehhez kellene egy koncepció, kellenének hozzáértő emberek.


Szóval azt álmodtam, hogy olyan tulajdonosunk és olyan szakmai vezetésünk van, akik nem kufárként bánnak a fiataljainkkal.

Aztán felébredtem ...



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-09-17 17:57:14 Kék öves, Tag

Aludj még Bandi, néha jó is egy szép álom.Üdv: kis Kökesz.

17. vebgy* |Válasz erre: 6. nemfelunk1910
2024-09-17 12:36:07 Fekete öves, Veterán

No kíváncsivá tettél itt sokakat...  :-)

16. wexeye |Válasz erre: 11. Sickunt
2024-09-16 19:23:45 Fekete öves, Őstag

Szó nincs róla hogy Mohát meg Kampetsist jobb lenne nézni. Olyan mutatókat én is tudok,tönkrement térdekkel 100 évesen túlsúllyal. De én imádom Diósgyőrt,tudtam a válaszokat a kvízben,mégsem mondom hjgy engem kéne játszatni. Ahogy az én álmom olyan klub, ahol nem az életkor,nem a visszaosztás ,nem egyéb érdekek döntik el az összeállítást. Hanem a teljesítmény. Nálam Moha itt sem lenne,Jurek pedig akkor játszana,ha látnám rajta azt,hogy akar, nem mint az eto ellen,ahol kap 30 percet és 8perc elteltével fut először tempósan. 

2024-09-16 17:17:01 Piros öves, Fanatikus tag

Minden szava igaz.

2024-09-16 17:16:26 Piros öves, Fanatikus tag

Minden szava igaz.

2024-09-16 13:20:23 Piros öves, Fanatikus tag

Több ezer sort megér ez a téma a magyar up helyzetével, az azonban bizonyos, hogy a magyar up neveléssel probléma van és nem lehet egy kalap alá venni a horvát vagy cseh up neveléssel. Meg lehet nézni hány -kizárólag magyart felvonultató- csapat tud látványosat alkotni a magyar felnőtt bajnokságban és az mire elég a nemzetköziben (évekig visszamenőleg).

Meg lehetne nézni mit érne el magyar felnőtt csapat a hazai bajnokságban, ha kizárólag u23as játékosokkal állna fel és azt is meg lehetne nézni, ha fele kezdő u23as, másik fele minőségibb légiós és felnőtt magyar játékos volna. Rengeteg év volt erre, hogy próbálgassák ezt a klubok. Szerintem a válasz adott az eredménykényszertől függetlenül is.

Az 1x bizonyos, hogy vannak u23as játékosok, akik lehetőséghez jutnak, hogy egyáltalán esélyt kapjanak erre mutatott teljesítményük alapján külföldön is, de ez említett 2 ország játékos számaihoz képest elenyésző, ami szintén mutat valamit. Aztán vannak olyan tényezők is, hogy valaki későn érő típus, pl. 23 éves koráig nem látszanak a kitűnni való kvalitásai és elsikkad. Az is igaz, hogy máshol már 20 éves kor alatt is tömkelegével vannak a felnőtt kezdő csapatokban meghatározó játékosok. Ettől fényévekre vagyunk, ami azért mégiscsak megmutatja a hazai up minőségét, mondom már "csak" a horvát vagy cseh focit nézve, ahol mondjuk szinte mindig elérhető a BL csoportkör támaszkodva a kezdőben 3-4 saját neveléssel. Ez itthon 100%, hogy elérhetetlen és ez nem azért van, mert nem kapnak elég lehetőséget az u23as játékosaink. Egyszerűen a duma ellenére szembe jön a valóság a "szakembereinknek" is! Nincs meg a minőség!

A válogatott minőségét is meg lehetne nézni kizárólag hazai upben neveltekkel. Ugye nem kérdés a jelenlegihez képest is hogy állnánk!?

Hatalmas hírek voltak évekkel ezelőtt, hogy a legfaszább puskás akadémia up csapatai pariban vannak a nagy klubok csapataival. Ahhha, aztán meg lehetett nézni a játékosokat pár évvel később. Ma már az up csapatainkat is bucira verik.

Itt is lehetne jobb focit csinálni, akár légiósokkal is, kellene hozzáértő edző, vezetőség és persze akarat is, hogy a szakma legyen az első!

12. toki* |Válasz erre: 11. Sickunt
2024-09-16 12:58:44 Fekete öves, Veterán

   Jól látod.

11. Sickunt |Válasz erre: 7. wexeye
2024-09-16 11:31:06 Barna öves, Tag
Fiatalok akkor fejlődnek ha játszanak. Bárdos vagy Szűcs mennyit fejlődött az elmúlt 4 évben? Jureknek játszani kéne minden meccsen és 25 évesen sokkal jobb focista lenne. Szerintem ez a kulcs. 20 évesek nem váltják meg a világot. Ahogy leírtam a válogatott meccsel kapcsolatban fél csapat nb2-ben játszott 20-24 évesen. Ennyi a különbség, horvátok csehek tele vannak 0 gól 1 gólpasszos szezonos 20 évesekkel. Ezt a mutatót mi légiósokkal szállítjuk. Pedig Moha vagy Kampetsis számait Jurek és Fekete is tudja. Ez nem is szakmázás, Kecskemét Paks semmit nem csinál csak légiósok helyett magyarokat játszat és ez módszer automatikusan termel válogatott játékosokat.
Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...