Banner

Keletnek új királya van, úgy hívják, Diósgyőr!

Szerző: amigeleken.hu | 2024-10-08 21:01:00

Sajtófigyelő - bunteto.com


Sorozatban a harmadik teltházas hazai meccsén már nem tudott pontot szerezni az újonc Nyíregyháza, amely 1998 óta vár arra, hogy egy idényen belül legyőzze otthonában két kelet-magyarországi riválisát, a Debrecent és a Diósgyőrt is. A mérkőzés remek reklámja volt a magyar futballnak, ahol végül az okosabb – vagy mondjuk úgy, rutinosabb – miskolci együttes egy szép és az átlagosnál sokkal fontosabb győzelemmel tette fel a koronát az elmúlt hetek remek teljesítményére.

A bunteto.com Keletnek új királya van, úgy hívják, Diósgyőr! című írásából idézünk.


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, micsoda rangadónak számít a Tiszától keletre a Szpari és a DVTK összecsapása. Nehéz igazságot tenni abban a kérdésben, hogy a Debrecen hol helyezkedik el ebben a rivalizálásban, az azonban biztos, hogy a két piros-fehér szurkolótábor sok egyéb mellett abban is egyetért, hogy a Nyíregyháza a legkevésbé kedvelt együttes arrafelé, ám a rivalizálás mértéke vagy minősége kissé más. Mivel a 2000-es években a Loki kiemelkedett az egész NB I-ből, így kevésbé volt riválisa a jobbára liftező másik két együttes, ők viszont akár az élvonalban, akár a másodosztályban rendszerint parázs, olykor vérre menő csatákat vívtak egymással. Ezért van az, hogy a Szpari-drukkerek egy része a miskolciakat, egy másik része pedig a hajdúságiakat jelöli meg legnagyobb vetélytársként.



Nyíregyházi drukkernek lenni egyébként mostanában kifejezetten jó lehet: a csapat majd évtizedes várakozás után az NB III jelentette purgatóriumot is megjárva imponáló játékkal verte végig tavaly a Merkantil Bank Liga mezőnyét és aranyérmesként tért vissza a legjobbak mezőnyébe, valamint hosszú évek böjtje után véget ért a vándorélet és Sényő, Balmazújváros, Kisvárda valamint Mezőkövesd után végre az új, minden igényt kielégítő Városi Stadionban fogadhatják az ellenfeleiket. Az eddigi három mérkőzésen három teltház a mérleg, ami igazolja, hogy van igény a városban a minőségi futballra. A Fehérvár elleni avató mérkőzés a szezon egyik legjobbja volt, a 3–3-as végeredmény is erről árulkodik, majd jött a Debrecen ellen 3–2-re megnyert derbi és óriási várakozás előzte meg a Diósgyőr elleni meccset is.


A piros-kékek ugyan kezdeményezően és aktívan kezdtek, ám hátul a szokottnál többet hibáztak, ráadásul szerencséjük sem volt: két támadásuk végén is a kapufán csattant a labda az első félidőben. Ezalatt a Diósgyőr az első valamire való nagy helyzetéből betalált a nigériai Bright Edomwonyi révén, majd a második félidő kezdetén a nemrég a Büntetőnek interjút adó Gera Dániel emelt káprázatosan a hazai kapuba, beállítva ezzel a végeredményt. További érdekesség, hogy a vendégek szakvezetője, Vladimir Radenkovics a szokásával ellentétben ezúttal egyetlen, a fiatalszabálynak megfelelő labdarúgót sem nevezett a kezdőcsapatba, így sem Jurek Gábor, sem Varga Zétény, sem Komlósi Bence nem kapott lehetőséget azok közül, akikre esetleg számítani lehetett az eddigiek alapján. Nyilván ő is felmérte, hogy egy ilyen forró hangulatú rangadón a tapasztalat mindennél többet ér, így a már kipróbált és egyébként jó formát mutató játékosaiban bízott.



Ezen a ponton a mérkőzés taglalása helyett térjünk is át arra, ami Diósgyőrben történik, mert az még a nyíregyházi győzelemnél is érdekesebb.

A nyáron ismét meglehetősen sokat változó piros-fehér keret ugyanis a kicsit gyengébb kezdés után (az első három mérkőzésen egy pontot szereztek), egyre-másra szállítja a váratlan és váratlanul jó eredményeket. Nem olyan régen a Ferencváros elleni hazai 0–2 alkalmával igencsak kritikus hangnemben értekeztünk a csapat nem létező támadójátékáról és bizony egyre inkább erősödtek azok a pletykák, félinformációk, melyek szerint a februárban érkezett szerb vezetőedző alatt inog a kispad a gyenge rajt után. Ehhez képest most ott tartunk, hogy az elmúlt hat bajnokin tizennégy pontot szereztek Holdampf Gergőék (négy győzelem és két döntetlen) és az élcsapatok nyomába szegődtek a bajnoki tabellán. De mi vezetett ehhez a látványos formajavuláshoz?


Ősi futballbölcsesség, hogy ha csapatot építesz, végy egy jó kapust. Radenkovics mester mintha – nagyjából fél év után – meghallotta volna a szurkolók imáit, és az első két bajnoki után kivette a kezdőcsapatból a jó képességű, de sokszor bizonytalan ukrán Artem Odincovot, hogy a nyáron visszatért horvát Karlo Senticet állítsa a miskolciak kapujába. A Hajduk Splitnél nevelkedett játékos már a Ferencváros ellen is csapata legjobbja volt, jóformán csak rajta múlt, hogy tisztes vereséggel megúszták a bajnokcsapat elleni ütközetet.



A védelem a 2023-as feljutás óta az egyik gyenge pontja a csapatnak, sebezhető, rendezetlen, olykor összeszokatlan hatást kelt, noha az egyének szintjén kifejezetten jó játékosok vethetőek be ebben a sorban, még akkor is, ha az előző NB I-es idényt abszolút formabontó módon egy kényszerjobbhátvéddel, a már említett Gera Dániellel játszotta végig az együttes, akinek viszont becsületére válik, hogy egész jól megbarátkozott az új pozícióval. Korábban már mi is foglalkoztunk azzal, hogy az elmúlt másfél-két évben egyre-másra jöttek azok a védők, akik jobbára a meccskeretbe sem fértek be ilyen-olyan okok miatt. Emlékezhetünk például a francia Julien Celestine-re, aki tavaly nyáron jött, majd két hónap után ment is – érdemi produktum nélkül. Vagy a korábban az izraeli liga legjobb védőjének tartott Ondrej Bacóra, aki idén januárban nagy reményekkel érkezett Miskolcra, ám sérülés miatt nem állhatott sokáig a szakmai stáb rendelkezésére, majd amikor igen, csapata beleszaladt egy 7–0-s gázolásba Újpesten. Ezt követően még kapott 17 percet a fehérvári szezonzárón, majd a nyáron távozott és ma már újra Izraelben játszik. A nyáron Oroszországból vett kölcsön egy ígéretes szerb belső védőt a csapat, Uros Drezsgics személyében, aki korábban a szerb U21-es válogatott alapembere volt, de a csapat pechjére ő is olyan súlyosan megsérült, hogy az őszt egész biztosan ki kell hagynia és talán a tavaszt is, és akkor még nem beszéltünk arról a Szűcs Kornélról, aki ma már – Kecskemét érintésével – az angol másodosztályú Plymouthban szerepel hétről-hétre, válogatott formában.


Tovább a bunteto.com-ra a teljes cikkre >>>>>>>>>


forrás: bunteto.com

fotók: dvtk.eu



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...