Banner

Identitás, filozófia, stílus. Szerinted?

Szerző: dfcwolf | 2024-06-07 18:28:00

Segíts meghatározni!


Rendre visszatérő gondolat az, hogyan határozzuk meg magunkat és hol is van a mi szerepünk a magyar fociban. Szakemberek szerint a klub identitása és annak tökéletes ismerete határozza meg a klub filozófiáját és az ahhoz társuló stílust. Amikor ezt már meghatároztuk, akkor egy olyan csapatot kell építeni, amelyik meg tudja mutatni ezt a stílust a pályán is és nem mellesleg olyan edző kell, aki ezt le is tudja oktatni. A világ nagy csapatainak ez megvan és az egész utánpótlást e köré építik fel, emiatt könnyű beépíteni az utánpótlás játékosokat az első csapatba.

Erről a koncepcióról én Bódog Tamástól hallottam először és ő meg is próbálta ezt valósítani itt Miskolcon. Sajnos csak nagyon rövid időt kapott és nem láttuk ennek gyakorlati hasznát, mert azóta is keresi a klub az identitását és amíg nincs ezzel tisztában, addig nem látunk majd önazonos játékot a stadionban. Azt a játékot, amiért megőrül a közönségünk.

Az én fejemben van egy elképzelés az identitásunkról és arról, hogyan jelenhet ez meg a klubfilozófiában és hogyan ölthetne ez alakot a pályán mutatott játékban, viszont most titeket kérdezlek.


Ki tudná jobban ezt, mint a diósgyőri szurkolók? Kérlek, írjátok le ide kommentbe, honnan ered a DVTK identitása, ehhez milyen klubfilozófia kell, hogy társuljon és milyen stílust kell ennek eredményeznie. Rakjuk mi össze azt, hogy mit is szeretnénk látni a pályán és nem mellesleg, miért akarjuk.



Mutasd a teljes cikket
És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-06-13 22:14:20 Fekete öves, Őstag
Nagy vonalakban tudtam, hogy van egy másik klub Berlinben a Hertha mellett, bár nekünk eléggé radar alatt volt a Hertha miatt, ahol Dárdai Pál és Király Gabi játszottak. Utánaolvasgattam, ez az olvasás beillett egy történelemórának. Magával ragadó az egész sztori. A szurkolók vért adnak, hogy a klub életben maradjon, társadalmi munkában építik a stadiont, fogják meg a talicskát vagy az ecsetet. Alkottak valamit a szabadidejükben. Nagyon szeretem az érzelmes, izgalmas háttérrel rendelkező csapatokat, itt mindent megkaptam.

Itt a VIP-ben csavarok, szerszámok vannak a falon, mintha egy műhelyben lennél, így őrzik meg a munkástradíciót.
Schafer András
26. betyarok |Válasz erre: 25. piros79
2024-06-13 22:14:08 Fekete öves, Őstag
Eddig azt hittem, enyém a legalaposabb hozzászòlás...de nem, piros79-é az.
2024-06-10 19:34:56 Barna öves, Fanatikus tag
A címben feltett kérdés nagyon jó és fontos! És sajnos különösen aktuális most és itt.
Minden élsportoló, minden klub számára cél a győzelem. Lehet bármilyen más értelmes cél? Lehet az értelmes cél, hogy veszítsünk vagy hogy csak úgy legyünk el valahogy? Szerintem nem.
Ugyanakkor a mai magyar labdarúgásban a lapok le vannak osztva. Mindenki ismeri a lapjárást, tudjuk ki lesz a bajnok jövőre és két év múlva. És azt is tudjuk milyen szerepet szántak a DVTK-nak. És ez a szerep nem az a szerep, amit a szurkolók vagy akár egy élsportoló normálisan el tud fogadni. Ez a szerep a középszerűség, az edzőpartnerség, a politikai lojalitás. Ezek után csak vágyakról és álmokról beszélhetünk. Jó lenne egy olyan tulajdonos, aki nem játékoseladásokban és az abból származó bevételekben gondolkozik, aki nem fogadja el a felülről jövő kötelező szerepet. Aki nem az alapján tűri meg az edzőt, hogy az hajlandó-e végrehajtani a kötelező középszerűséget, hanem hogy mennyire akarja a győzelmet! És ha ez egyszer megadatik, akkor majd lehet bármiről beszélni. És ez lehet bármely osztályban. Ha őszinte, megalkuvás nélküli győzni akarás hajtja a klubot, a vezetőket és a játékosokat, akkor érdemes kimenni. Egyébként az egész csak egy bábszínház!
24. vebgy* |Válasz erre: 7. birodalmi-lepegeto
2024-06-09 12:21:09 Fekete öves, Veterán
Illetve megnéztem volna Zekicset tovább picit...
23. vebgy* |Válasz erre: 2. dudik-attila
2024-06-09 12:15:13 Fekete öves, Veterán
Nem érdekel mennyit kapunk, ha többet rúgunk...Ez nagy gond volt nemzetközi kupameccseken...de szerencsére csak tavalyig, amikor megszűnt hálistennek az idegenben lőtt gól szabály.
22. vebgy* |Válasz erre: 21. pe-pe
2024-06-09 12:11:55 Fekete öves, Veterán
Nagyjából egyetértek...annyit tennék hozzá, hogy a Fernando féle tiki-taka is működhetett volna...5-6 minőségi spanyol spílerrel ! De a Bódog féle elképzelés igazán illett ide, mert ahhoz csupaszív, hajtós játékosok kellettek volna, akik jónéhány poszton hiányoztak sajnos hozzá. Ha a sokat emlegetett MENTALITÁS megvan Diósgyőrben , nagy bajunk nem lehet...persze nem nb3-as szintű játékosokra gondolok. Amennyiben Bódog az ilyen játékosok mellett kap két-három minőségi spílert is, alighanem igen sikeres lett volna. Az a minimum amit itt elvárunk a mindenkori menedzsmenttől, hogy minden, de minden meccsen "vasláncot harapunk", nem érdekel ki az ellenfél...na ezt még nem fogták fel a mostaniak, legfeljebb az Újpest meccs óta pislákolni kezdett valami a lángelmékben...
2024-06-08 11:22:00 Lila öves, Tag
Jó pár edző megfordult Diósgyőrben, de nem sokra lehetett azt mondani, hogy ez most megfogta a diósgyőri klub filozófiáját. Voltak eredményesek és kevésbé azok. Például Sisa Tibor eredményes edző volt, de 1-0-ás meccseket játszott a csapattal, az Ő munkásága szerintem nem illett a DVTK-hoz. Habár munkáját elismerték, szerették szurkolók, játékosok.

Nekem a leginkább a Bódog Tamás által megkövetelt magas letámadással operáló, sok futással és intenzív sprintekkel felépített csapat tetszett az utóbbi években a legjobban. Leginkább azért mert Bódog már az elején meg mondta mit akar látni a pályán és az elején csak 60-65 percig bírta a csapat ezt tartani, de ahogy teltek múltak a meccsek, ez kitolódott 70-80-90 percig is. Bódog tamásnak egy dolgot tudnék a szemére vetni, hogy a meccs utáni nyilatkozataiban földbe tudta döngölni a játékosát ország világ előtt. Ennek az öltözőben lett volna a helye. Persze megfogalmazhat egy kritikát a riport során, de a keménykedést azt vigye be az öltözőbe. (Bódog a stadion építés miatt csapatával nem is játszott a Diósgyőri stadionban, ha jól emlékszem.)

Fernando Fernández például egy sokpasszos csapatot valósított meg, de rengeteg átadás volt, ami csak a saját térfelünkön zajlott le. Amolyan csiki-csuki, tili-toli játék, ami abszolút testidegen volt a DVTK-tól. (Mondjuk kihozta a játékoskeret adta lehetőséget és bent tartotta a csapatot az NB1-ben)


Szóval ami szerintem egy diósgyőri csapatnak meg kell valósítani a meccsek során:
Magas letámadás
Sok futás (hogy az üresterületek bejátszhatók legyenek.)
A támadások felépítése a gyors rövid passzos kombinatív játékra épül és nem az ívelgetésre. (Persze nincs tiltva a beívelés)
Kell 1-2 a kreatív játékosok, hogy megfűszerezzék a meccset egy-két csellel.
Mind a két félidőben lennie 2-3 kell kapura lövésnek. (Hülyén hangzik, de lehangoló, ha eltelik 50-60 perc értékelhető kaput támadó helyzet nélkül.)
Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...