Banner

Bemutatjuk: Miklós Melinda

Szerző: Jáborcsik András | 2024-06-26 13:12:00

A 21 éves játékos fiatal kora ellenére már ötéves élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik.


A 184 cm magas, 2-3-as poszton bevethető Miklós Melinda októberben ünnepli a 21. születésnapját. Élete első élvonalbeli mérkőzését 15 és fél éves (!) korában, 2019. március 30-án, a 2018-2019-es bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában játszotta, négy perc játékidő alatt egy sikeres hárompontos révén megszerezte első NB I-es pontjait is.



Bemutatkozó mérkőzését követően a csapat akkori vezetőedzője, Djokics Zseljko a következőket nyilatkozta:

Örülök, hogy az utolsó alapszakasz-mérkőzésen is jó támadójátékkal tudtuk megörvendeztetni szurkolóinkat, valamint annak, hogy két fiatal játékos, Vincze Nikolett és Miklós Melinda is élni tudott a lehetőséggel, amit kapott.


A rá következő szezonban már többször is a kezdőötösben kapott helyet és fokozatosan vívta ki magának a játékperceket. Az évek során a Szekszárd meghatározó játékosává nőtte ki magát, stabil tagja volt az utánpótlás válogatottaknak és fiatal kora ellenére már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott.

Melinda édesanyja Anna Bulatova, orosz, és Jekatyerinburgban született, nőtt fel, mielőtt játszott volna Szekszárdon és Szegeden, valamint volt a szekszárdi klub utánpótlásedzője is


A 2021-2022-es Euroliga szezonban a Szekszárd egy csoportba került Melinda édesanyja szülővárosának csapatával. A kscszekszard.hu-n a mérkőzés után a meccshez fűződő érzéseiről kérdezték:

Milyen érzés volt számodra Jekatyerinburgba utazni és ott játszani?

Az oroszországi kötelékem és kötődésem miatt az egész utazás számomra egy álom volt. Nehezen is tudom szavakba önteni, hogy milyen érzés is volt, mert 12 éve találkoztam az ottani rokonaimmal legutóbb, így nem is emlékszem az orosz életre annyira, de nem hagyhatom ki, hogy ehhez az élményhez kapcsolódik egy Euroliga-meccs amit, a legjobb játékosok és a legjobb csapat ellen játszottunk, ami így belegondolva, egészen hihetetlen.



Az elsőszámú európai kupasorozatban szerzett tapasztalatairól így vélekedett a 2022. februrjában, amikor még alig múlt el 18 éves:

Számomra az Euroliga egy hihetetlen színvonalas és kemény sorozat, főleg úgy, hogy ez az első évünk. Érzem magamon is és a csapaton, hogy már most sokat tudtunk tanulni, persze nem egyből fog látszódni a tapasztaltak eredménye, de én biztos vagyok benne, hogy csakis az előnyünkre szolgál. Az, hogy ilyen nagy sztárok ellen játszhatunk, azt csak is pozitívan foghatjuk fel, mert nem mindenkinek adatik meg ilyen lehetőség és bízom benne, hogy még sok ilyenben lesz részem nekem is és a klubnak is.


2022. májusában az M4 Sporton látható Jövünk! című magazin stábja Szekszárdon látogatta meg Miklós Melindát, illetve nevelőedzőjét, Harsányi Máriát.

A műsor felvezetőjében arról olvashatunk, hogy már nemcsak epizód-, hanem többször akár főszerep is jutott az elmúlt évadban a mindössze 18 éves játékosnak a bajnoki ezüstérmesként záró Atomerőmű KSC Szekszárd kosárlabdacsapatában. A fiatal játékos látványos fejlődésen ment keresztül, és a hazai felnőtt élvonal mellett már az Euroligában is igazolta tehetségét, így nem meglepő, hogy teljesítményére Székely Norbert szövetségi kapitány szintén felfigyelt, és meghívta a felnőttválogatott májusi összetartására.



2022 júniusában egy részleges Achilles szakadás és egy sarokcsont kinövés miatt műtéten esett át. Melindát a Nemzeti Kosárlabda Akadémia orvosa, dr. Tállay András operálta meg Budapesten. A műtét jól sikerült, de a megfelelő rehabilitáció elengedhetetlenül fontos volt ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjön és mihamarabb visszatérhessen a pályára.



A műtétről és a rehabilitációról így nyilatkozott a neka.hu-n:

„Két és fél éve gyulladásban van az Achilles-ínam, kiderült, hogy részlegesen elszakadt, közben kosárlabdáztam is, ez megnehezítette a dolgot. A vizsgálatok során kiderült, hogy csontkinövés van a sarkamon, ez okozott kellemetlenséget, így műtétre volt szükség, ami több mint egy hónapja meg is történt. A rehabilitációm keretében jelenleg bevezető feladatokat végzünk, megnézzük, hol tartok a felépülésben. Nagyon sokat szenvedtem eddig, és nagyon bízom benne, hogy a sikeres rehabilitációt követően teljes értékű játékosként térhetek vissza. Úgy érzem, nagyon jó helyen vagyok, mindenki segít, a gyógytornászom, Szi-Péter Zsolt is mindenre odafigyel”


A felnőtt válogatottban 19 és fél évesen, 2023 májusában mutatkozott be a keret egyetlen utánpótláskorú tagjaként.

A szlovéniai-izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra hangoló magyar válogatott felkészülési mérkőzésen 87–64-re nyert Szlovénia ellen idegenben. A debütáns meghálálta Székely Norbert szövetségi kapitány bizalmát: négy pontot dobott, emellett pedig két szerzett labdát, illetve egy-egy gólpasszt és lepattanót is jegyzett a 15 percnyi játékideje alatt.



A szlovénok elleni győztes bemutatkozást követően a portugálok elleni, újabb felkészülési meccsen ismét játéklehetőséget kapott a szövetségi kapitánytól. A székesfehérvári találkozót a mieink 61–57-re nyerték meg, Miklós tíz perc alatt két pontot jegyzett.



A 2022-2023-as szezon alapszakaszában meccsenként 10,5 ponttal, 3,4 lepattanóval, 2,7 szerzett labdával és 3,4 gólpasszal vétette észre magát az élvonalban. A szerzett labdák terén ráadásul az A-csoportos mezőny legjobbjaként zárt.

2023. májusában az utanpotlassport.hu-n a bajnoki- és Euroliga szereplésről kérdezték a 19 éves Miklós Melindát.

„Amikor véget ért a szezonunk, kellett néhány nap, hogy úgy igazán átértékeljem magamban az egész idényt mind a csapat, mind a saját szempontomból. Annyi minden történt velünk, minden értelemben élménydús évadot zártunk, jó néhány nehézséget kellett átvészelnünk. Ami viszont talán a legfontosabb: a tavaly nyári sérülésem, illetve műtétem után az ősszel sikerült jól visszatérnem. A viszonylag hosszú kihagyáshoz képest – magamat is némileg meglepve – már az elején sokat hozzá tudtam tenni. Majd utána az Euroligában is szereztünk sikerélményeket, megszereztük a csapattal az első győzelmeinket, szóval jól indult az ősz. A felnőttválogatottban jelenleg elsősorban igyekszem kiélvezni a lehetőséget, és az új impulzusokból – mind szakmailag, mind emberileg – táplálkozva a lehető legtöbbet fejlődni.



Az interjúban kitértek arra is, hogy a felnőtt női kosárlabda-válogatott egyetlen utánpótláskorú tagjaként készülhetett a júniusi Európa-bajnokságra, majd a nyár második felében pedig az U20-as válogatott színeiben szerepel a kontinenstornán.

„Egyeztetve a felnőtt- és az U20-as válogatott szakmai stábjával is, abban maradtunk, hogy a nyári prioritás mindenképpen az U20-as Európa-bajnokság lesz számomra. Ez az utolsó évem az utánpótlásban, nagyon szeretnék a saját korosztályomban bizonyítani, de addig is természetesen a felnőttek között igyekszem helytállni. Székely Norberttel folyamatosan egyeztetünk, hogy miként tervez velem a felnőtt Eb-re, ami azért is fontos, mivel június végén már kezdődik az U20-asok felkészülése. Nyilván arra is próbálunk figyelni, hogy ne legyen túl sok a terhelés a két Európa-bajnoksággal együtt.”


Az U20-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott a 10. helyen végzett. A magyar csapatban Miklós Melinda jegyezte a legjobb teljesítmény-index átlagot és kiemelkedő 13.6 pont, 4.6 lepattanó és 6 gólpassz átlaggal zárta a kontinenstornát.



A kontinenstornát követően a wbasket.hu-n megjelent interjúban arról kérdezték, hogy miben kell fejlődnie.

Ki kell emelni az egyéni felelősségvállalást. Tudatosítani kell még magamban is, hogy kiélezett helyzetekben a kezembe kell venni a labdát vagy felvállalni nehéz döntéseket. Ez az Európa-bajnokság egy nagyon kezdő löket volt ehhez, mert eddig nekem is hiányzott ez az élmény. Nem töltöttem be olyan szerepet a csapataimban, hogy nekem kellett volna dönteni egylabdás végjátékokban.

Támadásban több pick-et játszottam, több vállalásom volt nehezebb helyzetekben, 35 perc utáni szituációkban. Ebben még előrébb kell lépnem, de látszódik, hogy egy jó úton indultam el. Védekezésben is van hova fejlődni. Itt elsősorban az egyensúlyt kell megtalálni, hogy ne menjen az egyik a másik kárára. Tehát, ha támadásban feljebb lépek, akkor ne legyen visszaesés védekezésben.



Az interjúban arra is kitértek, hogy milyen érzések kavarognak benne azzal kapcsolatban, hogy az utolsó utánpótlás válogatott évét teljesítette.

Az Európa-bajnokság alatt kaptam meg ezt a mondatot, hogy „ez nem a vég kezdete, csak a kezdet vége”. Lehet, hogy vége az utánpótlás éveknek, de ott a felnőtt válogatott, ami egyértelmű célként lebeg a szemem előtt. Nekem volt szerencsém a felkészülést már végigcsinálni a felnőtt válogatottal, de legközelebb már nem csak felkészülni szeretnék velük.



Pontosan két héttel ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy a 21 éves játékos, aki fiatal kora ellenére már ötéves élvonalbeli tapasztalattal rendelkezik, elhagyja nevelőegyesületét. A közösségi oldalakon így búcsúzott a csapattól és Szekszárdtól:

Nehéz szavakba önteni mindazt, amit Tőletek kaptam és átélhettem az évek alatt, hiszen itt nőttem fel és ez az otthonom. Mindenkinek köszönöm, aki bármilyen formában az utam része volt Szekszárdon, főleg a klubnak, edzőknek, csapattársaknak es nem utolsó sorban a szurkolóknak! Bárhogy alakul is a jövő, ide mindig haza fogok jönni és a kék szív is összeköt minket. Hálás vagyok Értetek!


Nevelőegyesülete, a TARR KSC Szekszárd egy szívhez szóló videóval köszönt el Miklós Melindától:


forrás: wbasket.hu, neka.hu, utanpotlassport.hu, kscszekszard.hu, mkosz.hu

fotók: FIBA.Baketball, Girgász Péter, Rébey Viktor, kscszekszard.hu



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2024-06-23 16:35:29 Fekete öves, Veterán
Köszönöm az elismerő szavakat!

A bemutató összeállításával az volt a célom, hogy kiderüljön valamennyi DVTK szurkoló számára, mekkora kincset igazolunk.
Melinda érkezésével olyan csiszolatlan gyémántjaink lesznek, mint Ahy Tyra, Toman Petra, Fárbás Lizi és persze Miklós Melinda. Felmérhetetlen kincsek ezek a játékosok, akiket ha sikerül hosszútávon megtartani, a rutinos rókáinkkal és a légiósokkal kiegészülve hihetetlenül jó csapatot alkothatnak.
És ha ehhez hozzávesszük, hogy a csapat húzóemberei is maradtak, óriási elismeréssel adózhatunk a klubvezetésnek.
2024-06-23 14:49:23 Lila öves, Tag
Köszönjük András ezt a tartalmas bemutatást! Reméljük hamarosan lesz realitása is.
Profi munka!
2024-06-23 10:07:28 Lila öves, Fanatikus tag
Egyszerűen tökéletes bemutatás, gratulálok András és nagyon nagy köszönet érte!
Most már jó lenne ha bejelentené a klub... :)
2024-06-23 07:29:07 Barna öves, Őstag
Miklós Melinda KOMOLY SPORTEMBER.....LEHET....És reméljük: lesz is!!!
(köszönet Jáborcsik Bandinak az alapos és kiváló Őt bemutató munkájáért)
2024-06-22 18:50:48 Lila öves, Fanatikus tag
Huha András…le a kalappal!
2024-06-22 09:52:01 Narancs öves, Tag
Kedves András !
Gratulálok ! Ez egy profi módon elkészített bemutatás...
3. lokal |Válasz erre: 2. Barna
2024-06-22 06:15:45 Fekete öves, Őstag
Na ez fel se tünt, jó meglátás. :)
2. Barna |Válasz erre: 1. lokal
2024-06-22 05:10:59 Fehér öves, Lelkes újonc
De azt már tudjuk, hogy 6-os mezszámot kap. Az itteni bemutatások ugyanis mezszám szerint történnek, Tyra 0, Kaila 5, most Vera következett volna a 7-es száma miatt. Ha Melinda "beelőzte" a csk-t, az csak a 6-ost jelentheti. Egyébként Tyra, Zsófi, Petra után Melinda körvonalaz egy szép jövőbeli magot, s jelzi, hogy a csapat nem csak a következő szezonra készül, határozottan mutatkoznak a hosszú távú tervek is (amellett, hogy egy egészséges Petra és Melinda már most kiválóan megállják a helyüket a felnőttek között).
2024-06-22 04:17:35 Fekete öves, Őstag
Egy ilyen szép és összeszedett bemutatás után ideje lenne végre hivatalosan is bejelenteni... :)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...