Banner

Harmadszor is a Schio ellen az Euroligában

Szerző: Jáborcsik András | 2024-10-16 17:36:00

Bemutatjuk: Famila Schio


Szerdán este hazai pályán is bemutatkozik az Euroliga idei kiírásában a DVTK HUNTHERM. 2022 és 2023 után immár harmadszor csapnak össze a lányok az olasz Famila Schio csapatával. A találkozó a televíziós közvetítés miatt nem a megszokott időben, 18 órakor kezdődik, hanem este 8-kor indul útjára a labda a DVTK Arénában.

A hazai győzelmeknek rendkívül nagy jelentőségük lesz a továbbjutás szempontjából, ezért a lányoknak nagyon nagy szükségük lesz a közönség szeretetére és buzdítására. Remélhetőleg sokan látogatnak ki az Arénába és szurkolnak majd a helyszínen.

Az olasz csapat két játékosa, Juhász Dorka és a szerb Ivana Dojkic is a WNBA még zajló döntőjében érdekelt, így nem lép pályára szerdán Miskolcon. Ez mindenképpen növeli az esélyeinket, de így is rendkívül nehéz összecsapás vár a lányokra.


Ide kattintva meg tudod vásárolni a belépőjegyedet >>>>>



A 2022-2023-as szezonban a sikeres selejtezőt követően Schioban kezdtük meg a csoportküzdelmeket. Azt gondolom, hogy a diósgyőri kosárlabda szerelmesei hosszú évekre nem fogják elfelejteni azt a mérkőzést, melyet végül a rutintalanságunknak, valamint egy nagyon erősen vitatható játékvezetői döntésnek köszönhetően mentette hosszabbításra a meccs toronymagas esélyesének tartott ellenfél.

A nyolcadik fordulóban aztán sikerült a visszavágás és a végül a csoport második helyén végző olasz sztárcsapat vereséggel távozott Diósgyőrből. A félidőben még hét ponttal vezettek az olaszok, de egy 18-10-es utolsó negyeddel a magunk javára fordítottuk a mérkőzést, amely 65-63-as DVTK győzelemmel zárult.

A 2023. január 5.-i meccs összefoglalója:


Az olaszok végül a Mersin mögött a csoport második helyén végeztek és a négy közé jutásért a spanyol Valencia volt az ellenfelük. A párharc végül harmadik mérkőzésen dőlt el, amelyen a Schio 62-53 arányban bizonyult jobbnak és jutott az Euroliga négyes döntőjébe.

A döntőbe jutásért a későbbi győztes Fenerbahce volt az ellenfél. A félidőben még az olasz csapat vezetett négy ponttal, de a mérkőzés győztese a török gárda lett, amely 77-70-re fordította meg az állást. A harmadik helyért vívott találkozón a hazai pálya előnyét élvező ZVVZ USK Praha nézett farkasszemet a Schioval. Az olaszok Marina Mabrey vezérletével 59-56 arányban diadalmaskodtak és szerezték meg a sorozat harmadik helyét.

A 2022-2023-as szezon után nagy változás következett be a csapat keretében. Távozott az együttes három legeredményesebb pontszerzője, Marina Mabrey, Rhyne Howard és Astou Ndour is. Hárman 37,5 pontot és 15 lepattanót szorgoskodtak össze az Euroliga meccseken. Nem akármilyen feladat volt a pótlásuk.


A 2023-2024-es szezonra leigazolták a diósgyőri közönségkedvencet, Arella Guirantest, valamint Juhász Dorkát is. Rajtuk kívül érkezett még az amerikai Robyn Parks, a cseh Julia Reisengerova, a szlovén Ajsa Sivka.

Az élet úgy hozta, hogy a két csapat ismét egy csoportba került. A csoportküzdelmeket egy rendkívül izgalmas végjátékot követően mindkét gárda 9 győzelemmel és 5 vereséggel zárta, és miután a lányaink hazai pályán és idegenben egyaránt győztesen zárták a Schio elleni párharcot, mi végeztünk a csoport második helyén, míg az olaszok a negyedik helyről várták a negyeddöntőt.

A csoportküzdelmek során idegenben 59-55 arányban diadalmaskodtak a lányok Olaszországban, míg 2023. december 20-án gyönyörű karácsonyi ajándékkal kedveskedtek a hálás szurkolóseregnek a DVTK Arénában, 73-69-re vertük Arelláékat. A meccs legjobbja Ana Tadic volt, aki 15 ponttal és 5 lepattanóval járult hozzá a szép győzelemhez.

A negyeddöntő végállomást jelentett mindkét csapat számára, a mi lányaink a későbbi bronzérmes Villeneuve ellen, míg a Schio a ZVVZ USK Praha elleni csatában maradt alul.

A miskolci meccs összefoglalója:


Az előző szezon befejezése után Arella Guirantes, Robyn Parks, Julia Reisengerova és Ajsa Sivka is távozott, egyedül Juhász Dorka maradt, aki azonban a WNBA döntője miatt még nem tudott csatlakozni a csapathoz.

A Guirantes, Parks, Reisingerova trió az Euroliga meccseken a legeredményesebb hármasa volt az olasz csapatnak, együtt 29 pontot és 13,3 lepattanót szereztek átlagban mérkőzésenként.


A Famila Schio együttesében öt olasz kosaras képviseli az állandóságot. Martina Bestagno, Georgia Sottana, Costanza Verona, Martina Crippa, valamint Jasmine Keys egyaránt tagja volt az együttesnek a 2022-es, a 2023-as és az idei kiírásban is. Ők öten a 2022-2023-as szezonban 25,2 pontot, míg a tavalyi kiírásban 27 pontot jegyeztek átlagban mérkőzésenként.


Az idei szezonban a Schio csapatában folytatja a francia Janelle Salaun, akit jól ismerünk tavalyi negyeddöntős ellenfelünkből, a Villeneuve-ből.



Salaun az előző szezonban alapembere volt a Villeneuve gárdájának. Mind a 19 Euroliga mérkőzésen pályára lépett, Burke és Zellous után a harmadik legtöbb időt töltötte a pályán, átlagosan 28,6 percet játszott mérkőzésenként és 51,8%-os pontossággal dobta a kétpontosokat. A statisztikákban 11,5 pont, valamint 5,5 lepattanó áll a neve mellett.

Az első fordulóban ő vitte a vállán a csapatot, az Avenida elleni nyitófordulóban 24 pontot szerzett és 9 lepattanót is összeszedett. Tíz hárompontos kísérletéből hat volt sikeres.


Nagy visszatérői is vannak a csapatnak, hiszen a 192 cm magas center Olbis Andre két Bolognában töltött szezont követően tér vissza Schioba.



Az Avenida elleni mérkőzés jegyzőkönyvében 6 pont és 6 lepattanó áll a neve mellett.

A 2023-2024-es szezonban a Bologna együttesében 19,8 perc játékidőt kapott átlagosan meccsenként és 7,1 pontot valamint 5,4 lepattanót átlagolt. Mezőnykísérleteit 54,5%-os pontossággal értékesített.


A lett válogatott, Kitija Laksa a 2021-es szezont követően egy szezont Bolognában, majd két szezont a Fenerbahce-nél töltött. Itt azonban csak kiegészítő szerepet kapott, így három év után ő is visszatért Schioba.



A nyitómeccsen Salaun mellett Laksa volt a másik nyerőembere a Schionak, 19 ponttal járult hozzá csapata sima győzelméhez. Kiemelendő, hogy mezőnykísérletei 58,3%-os pontossággal landoltak a gyűrűben.

Az Avenida elleni váratlanul sima találkozón rajtuk kívül Jasmine Keys teljesítménye emelkedett még ki. Harminc perc alatt 18 pontot és 4 lepattanót szerzett, 7 mezőnykísérletéből 5 volt sikeres (71,4%).


A szlovák Zofia Hruscakova a WNBA döntőben érdekelt Juhász Dorka és Ivana Dojkic pótlására érkezett a Slavia Banska Bystrica együttesétől. Hruscakova ismerős lehet a magyar szurkolóknak, mivel a 2016-2017-es szezont Győrben játszotta végig. Ő is visszatér egykori állomáshelyére, a 2017-2018-as szezonban ugyanis a Schio játékosa volt. Ő azonban egy sérülés miatt nem lépett pályára az Avenida elleni mérkőzésen.


forrás: FIBA:Basketball, proballers.com, wbasket.hu



És ezt olvastad már?
Hozzászólások

2024-10-16 21:48:27 Barna öves, Őstag

Nagyszerű mérkőzés, nagyszerű győzelem.

Gratulálok!

2024-10-16 11:54:36 Lila öves, Fanatikus tag

Majd most kiderül valójában hol tartunk. Szerintem is gyengébben vagyunk, így hogy Nina nincs, de Melinda a védekezést megoldja és támadásban is javul majd, meg van benne a potenciál. Magas posztokon leszek kíváncsi, hogy mennyire leszünk erősek. Anna és Aleksa érdekel a legjobban, mit mutatnak egy "másik" bajnokságban.

Az M4 meg kell, mindig öröm látni Jenő kopasz fejét :)))


8. IEVVV |Válasz erre: 5. majbanana
2024-10-16 10:29:51 Lila öves, Fanatikus tag

A királyi tévé (M4) élőben adja.

2024-10-16 10:27:49 Lila öves, Fanatikus tag

brutál kemény meccs lesz .... Az eddigi győzelmeink velük szemben bravúr kategóriába tartoztak, de most nincs pardon, a lebonyolítás miatt (és a Schio hiányzói miatt...) muszáj lenne nyerni.


MINDENT BELE CSAJOK!!!!!!!

6. betyarok |Válasz erre: 5. majbanana
2024-10-16 10:25:21 Fekete öves, Őstag

Tèvè miatt. A beharangozó elejèn írták. 

Ez megy.


2024-10-16 09:22:16 Lila öves, Tag

Azt tudja valaki, hogy miért került 20:00-ra a meccs a szokásos 18:00 óra helyett?

Elég család ellenes, főleg munkanap..

2024-10-16 08:24:26 Piros öves, Őstag

Mindig kemény és szoros meccset játszunk velük. Szerintem most jobbak, mint tavaly ilyenkor, mi viszont nem erősödtünk.  Abszolút kétesélyes, de a továbbjutáshoz legalább a hazai meccseket hozni kellene.

2024-10-16 06:59:39 Citromsárga öves, Tag

Nagyon nehéz meccs lesz. Bár Kaila már villantott, de az eddigi mérkőzéseken igazából csak Réka mutatott kiegyenlített teljesítményt. A Schio - gyostüzelő játékosai ellenére - azért nem tűnik verhetetlennek, mert a gyorsaságuk nem mindig párosul pontossággal, a Salamanca ellen 44%-os volt a dobószázalékuk, ami azért EL szinten nem tekinthető kiugrónak. Az előrejelzések szoros meccsen olasz győzelmet jósolnak, de bízzunk benne, hogy a lányok rácáfolnak, s ha szoros is lesz, a végén mi örülhetünk majd. 

2. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 1. benji
2024-10-15 20:49:10 Fekete öves, Veterán

Köszönöm a pontosítást!

A Balti államok országrövidítéseibe állandóan belezavarodok.

2024-10-15 19:44:59 Barna öves, Őstag
Remek bemutatás, köszönjük. Annyit pontosítanék, hogy Laksa nem litván, hanem Aleksa csapattársa a lett válogatottban. A Schio jelenlegi keretéből pár éve Dojkic, Laksa és Juhász Dorka is olyan játékos volt, akit örömmel láttam volna nálunk. Ez azóta sem változott, de egyelőre csak ellenfélként láthatjuk itt őket, ráadásul a hazai meccsen csak Laksát.
Banner
Mégsem

Loading...
Üzenet küldése...