Banner

Aranyos lányok - #0 - Aho Tyra

Szerző: Jáborcsik András | 2024-06-02 19:20:00

Tyra még csak 19 éves, de már bizonyította a szakmai stábnak, hogy az Euroliga meccseken is bátran csatasorba állítható.


A csodálatos diósgyőri kosaras lányok bajnoki aranyéremmel ajándékozták meg a csodálatos diósgyőri szurkolótábort. Évtizedek óta vártunk már erre és végre beteljesedett az álmunk. A szezon minden pillanatát élveztük, a csapat remek játékkal, ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé a vetélytársakat. Elsőségünk jogosságát senki sem kérdőjelezte meg, mindenki egyetértett abban, hogy Völgyi Péter egy tökéletes gárdát gyúrt össze segítőivel, Ábrahám Mártával és Kovács Dénessel.

Még csak néhány hete ért véget a bajnokság, de már most rettentően hiányzik a meccsek, az Aréna, az idegenbeli utazások hangulata. Jó volt DVTK szurkolónak lenni a szezonban itthon és idegenben egyaránt.


A most induló sorozatunkban jaboers fotóinak felhasználásával mezszám szerint haladva tekintünk vissza a lányoknak a 2023/2024-es szezonban nyújtott teljesítményére.

Kezdjük a sort a nullás mezszámú Aho Tyrával.


Tyra még csak 19 éves, de már bizonyította a szakmai stábnak, hogy az Euroliga meccseken is bátran csatasorba állítható. Négy mérkőzésen (Lublin, Lyon, Fenerbahce itthon és idegenben) kapott játéklehetőséget az első számú női kupasorozatban Völgyi Pétertől. Sokáig emlékezetes pillanat marad sok-sok diósgyőri számára, amikor a Lublin elleni hazai mérkőzésen nővére, Nina megkönnyezte testvére első pályára lépését.

U21-es játékosként a bajnoki találkozókon átlagosan 16,3 percet játszott és 3,6 pontot szerzett mérkőzésenként. közeli dobásai nagyon jó százalékkal landoltak a kosárban, 22 próbálkozásból 14 hozott pontot a csapatnak. Ez 64%-os pontosságot jelent.

A Női Amatőr NB I piros csoportjában szereplő U23-as csapatunkban az alapszakaszban 12 meccsen átlagosan 27,5 percet, a rájátszás 4 meccsén pedig 31 perc játékidőt kapott. Előbbi meccseken 12,9 pontot, míg a rájátszásban 18,3 pontot dobott átlagosan. Akadtak egészen kiemelkedő teljesítményei is ebban a bajnokságban: a legtöbb pontot, szám szerint 22-t a PVSK U23 ellen szerezte, az NKA Universitas Pécs II. csapata ellen 9 lepattanóig jutott, a BEAC-Újbuda ellen 13 (!) gólpasszt adott és a Dávid Kornál Akadémia ellen 7 labdát szerzett egy mérkőzésen.

A HEPP Kupában szereplő DVTK U23-as csapatában átlagosan 15,8 pontot dobott meccsenként 29,6 perc/meccs játékidő alatt. Közeli dobásainak pontossága 72% volt, 39 próbálkozásól 28 sikeres volt. Legtöbb pontot a BEAC Újbuda ellen szerezte, 25 pont állt a neve mellett. A Dávid Kornál Akadémia elleni meccsen 9 védőlepattanót szerzett és 8 gólpasszt osztott ki.

Az Euroliga szereplését ide kattintva követheted nyomon >>>>>>

Az NB I A-csoportos meccsek mutatóit ide kattintva találod >>>>>

Ha meg szeretnéd nézni az Amatőr bajnoki mutatóit, kattints ide >>>>>

A HEPP Kupában nyújtott teljesítményét itt elemezheted >>>>>


Ti hogy láttátok Tyra szezonját? Írjátok meg kommentben!




































És ezt olvastad már?
Hozzászólások
10. TheStilt |Válasz erre: 8. piros79
2024-06-05 17:21:06 Citromsárga öves, Tag
"Vagy javasoljuk a spanyoloknak, amerikaiaknak, hátha ráéreznek." - azt azért tegyük hozzá, hogy az erősebb bajnokságokkal rendelkező országokban azért van olyan köztes állomás/bajnokság ami kitölti a fejlődésben az űrt. pl. minden NBA csapatnak van G-League csapata, ahova "leküldi" a fiatalokat, vagy a sérülésből visszatérőket. És esélyes, hogy ezen csapatok igen jelentős része, de talán inkább mind, átgázolna a magyar bajnokságokon. (Persze ez is férfi mezőnyben van ott is.) E mellett, néhány időszakos eltévelyedésen kívűl nem kerül 18 éves játékos a ligába, mert nem engedik a szabályok, viszont van egy olyan combos egyetemi bajnokság ahol a top "programok" szintén felvennék a versenyt sok ország felnőtt bajnokságának jelentős részével.
Nálunk sajnos azért nem annyira izmos a "hátország", hogy csak ott jelentős fejlődésen tudjon valaki keresztül menni, egyéni képzés ide vagy oda. Vegyük pl. a lány vonalon az utolsó állomást, az U18-as bajnokságot. Ha minden csapat teljesen egészséges, akkor is a Sopron/NKA/DVTK gyakorlatilag mindenkit minimum 15-20 ponttal vert idén. Viszont aki innen kiöregedik annak a következő állomás lehetne az amatőr NB1, ahol azért a meccsek minősége jelentősen függ attól, hogy a csapatok hány U20-as játékost engednek az adott mérkőzésen játszani. És akkor arról ne is beszéljünk, hogyha egy csapat jelentősen épít itt az up-ra, akkor év közben a mérkőzések jelentős része értelmetlenné válhat olyan csapatok ellen akik a legjobbjaikat, akik még "odaférnek", nem engedi év közben játszani, míg év végén egy korai A csoportos "kiszállás" után meg oda küldi minden olyan játékosát akit benevezett, hogy még fejlődjön egy kicsit, míg az up-ra alapozó csapat meg lehet a legjobbakat nélkülözi az egyéb döntők miatt...

Mivel mi kicsi bajnokság vagyunk, jelen helyzetben én nem gondolom, hogy az U20-as szabály rossz lenne, mert így legalább némi esély, fejlődési lehetőség van az up és az igazi felnőttség között a játékosoknak, és itt is elsősorban női vonalon. Ha lenne egy igazán combos második vonalbeli bajnokság, mint pl. a fiúknál az U20-as, rendes döntővel stb. és mellé az amatőr (az is valamilyen módon megvariálva, hogy legyen 8-10 csapatos erős felsőház a "nagyokhoz" hasonlóan) és az arra érdemeseknek valamelyik helyett felnőttben megfelelő percek, akkor tényleg nyugodt szívvel elhagyható lenne.
2024-06-05 11:10:15 Fehér öves, Lelkes újonc
Remek képek, Örs!
8. piros79 |Válasz erre: 6. lokal
2024-06-05 10:02:29 Barna öves, Fanatikus tag
Nem tartom szerencsésnek az észrevételed. Én elég világosan megfogalmaztam a véleményemet, nem tartom jónak a szabályt. Te a saját szemszögedből tekintesz arra amit írtam, ezért amit félre lehet értelmezni, azt félre is értelmezed, nem szándékosan, de megtörténik. Ez a jelenség a kognitív torzítások csoportjába tartozik.
Az általad vélt ellentmondás az, hogy bár nem tartom jónak a szabályt, de az mégis jól működik. Én azonban nem írtam ilyet. Az, hogy a fiatalok jól veszik az akadályt, azt jelenti, hogy a pályára lépésük ellenére nem omlik teljesen össze a játék. (Sikerül őket jól eldugni a pályán). De hogy ez jó lenne? Alig hinném. Ha ez olyan fantasztikus dolog, akkor vezessék be, hogy három U20 legyen kötelező a teljes meccsek ideje alatt, a rájátszást is beleértve. Jó lesz ez? Vagy javasoljuk a spanyoloknak, amerikaiaknak, hátha ráéreznek.
Az persze vitathatatlan, hogy a fiatalok számára ez nagyszerű RUTINszerzési lehetőség, amiből profitálhatnak és profitálnak is, ugyanakkor a több csapatban való játék, a sok utazás, a kispadon ücsörgés a felnőtteknél viszont elveszi az időt a képzéstől, amire leginkább szükségük lenne. Erről már többen szóltak, a DVTK edzője is többek között. És a csapatonként két kiemelt fiatal nem megoldás a teljes utánpótlásképzés vonatkozásában.
Ez természetesen nem valamely fiatal játékos ellen szóló észrevétel. Ők teszik, amit tenni kell és próbálják a helyzetből kihozni amit lehet és ezt szerencsére ügyesen csinálják.
7. vebgy* |Válasz erre: 4. Mkosar
2024-06-05 00:18:48 Fekete öves, Veterán
Szerintem még Ninánál is jobb lesz, ha nagyobb sérülés elkerüli..
6. lokal |Válasz erre: 5. piros79
2024-06-04 19:57:41 Fekete öves, Őstag
"Minden ilyen szerepre kijelölt fiatalnak egy lehetetlen küldetést kell végrehajtania, 5-10 év tudáskülönbségét kellene eltüntetnie."
"Ugyanakkor a fiatalok egész jól veszik az akadályt. Szerintem Tyra is nagyon szépen lépeget előre"

Na akkor most jó, vagy nem jó ez a fiatalszabály? :) Tudom, kétélű fegyver, de ha mindenki helyén kezeli a dolgokat, akkor akár még jól is elsülhet. Annyiban "igazságos" a rendszer, hogy az ellenfél csapatában is lenni kell egy hasonló korú játékosnak. Már csak azért is lenne jó, ha Toman Petra felépülne, mert Tyra is kapna egy "vetélytársat", akivel pozitív értelemben lehet rivalizálni. Aztán ha ügyesek, akkor azt veszik majd észre, hogy a második félidő rotációjában is benne lesznek. Ezt segítheti elő az is, hogy újra 12 csapatos lesz az NB1, több olyan csapattal, akik ellen több játékpercük is lehet. A felnőtt kosárlabdát meg szokni és tanulni kell. Rutin és önbizalom csak fokozatosan rakódik az emberre.
2024-06-04 19:23:21 Barna öves, Fanatikus tag
Nem tartom szerencsésnek a fiatal szabályt, mert összemossa a profi sportot a gyerekneveléssel, az utánpótlásképzéssel. Nem véletlenül nem alkalmazzák más országokban. Minden ilyen szerepre kijelölt fiatalnak egy lehetetlen küldetést kell végrehajtania, 5-10 év tudáskülönbségét kellene eltüntetnie. A profiknak (és nézőknek) meg kezelni azt ha emiatt akadozik a játék.
Ugyanakkor a fiatalok egész jól veszik az akadályt. Szerintem Tyra is nagyon szépen lépeget előre, minden esélye megvan rá, hogy a felnőtt mezőnyben is jó játékos váljon belőle. Egyelőre még hiányzik az önbizalom és hozza azokat a hibákat amiket ebben a korban "hozni kell", de a rutin meg fogja ezt oldani! Szuper hogy itt játszik! Sok sikert kívánok Neki a pályafutásához!
2024-06-04 17:58:54 Barna öves, Fanatikus tag
Van még idő számára,(2005) Nina szintjét elvárom tőle.
Nőhet még azért:)
2024-06-04 17:05:23 Piros öves, Őstag
Nálam az év pillanata volt, amikor egy betörése után Határ Bettit átdobva dobta be a kosarat, bár lehet, hogy az tavaly volt.
2024-06-04 12:39:34 Piros öves, Fanatikus tag
Jó, hogy itt van! Legszebb csaj nekem! Ez és a kövi szezon a kiugrási lehetősége, kell, muszáj, remélem meg tudja lépni! Párszor olyan érzésem volt, hogy kötelező szerepeltetése, a sarokba kiállított, 3 pontos szerzésének egyedüli esélye nála, annyira a játékba ne folyjon még bele. Azt szeretném, ha ettől már feljebb tudna lépni. Zsófitól már mindenképp előrébb jár!
2024-06-03 17:45:09 Lila öves, Őstag
Tyra nekem az egyik kedvencem, elképesztően tehetséges, remélem a következő szezonban még több lehetőséget kap.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...