Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2015-12-01 18:15:00

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit, sziasztok! Holnap újra hazai pályán játszik a DVTK, az MTK lesz az ellenfél. A mai sajtótájékoztatón Bekő Balázs, Kitl Miklós és Bacsa Patrik várja a kérdéseket. Nekem egyetlen van. Mivel lennétek elégedettek holnap?

Bekő: Újdonságot nem fogok mondani, meg kell nyerni a mérkőzést. Ennyi és nem több. A játékunkkal, a kidolgozott helyzetekkel az utóbbi időben nincs baj. Egy dolog hiányzik, de az nagyon, az pedig a gól. Ezen kell javítanunk. Ez nem egyszerű dolog, de felelősséggel kell ezt a játékot játszani, ami mindenkié ebben a szituációban. Gólt, gólokat kell szerezni, mert mással nem lehet megnyerni egy mérkőzést.

Bacsa: Nyilván játszhatunk jól, emberhátrányban is egyenlítettünk a végén, de az a legfontosabb, hogy a 3 pont meglegyen. Mondhatnám, hogy a legfontosabb az, hogy jól játsszunk, de nem, most az kell nekünk, hogy győzzünk, mert azok hiányoznak, hogy 3 pontot szerezzünk és feljebb tudjunk lépni a tabellán. Nekem csak az számít, hogy holnap győzzön a csapat.

Kitl: Mindenképpen a 3 pont megszerzése a cél. A Paks elleni első félidőre joggal tudunk alapozni. A bekapott gól ellenére is szerintem jól játszottunk, egyedül a befejezésekkel volt gond. Hetek óta ez a baj, hogy az utolsó lövéseknél nem tudunk higgadtak maradni. remélem, most már sikerülni fog.

Mi kell ahhoz, hogy gólt tudjunk lőni?

Bekő: Semmi. Higgadt, jó döntés kell hozzá. Ennyi. Voltak olyan lehetőségeink is, amire azt lehet mondani, hogy szinte kihagyhatatlan, de mi azt is ki tudtuk hagyni. Ennyi. Döntésbe felvállalni azt a momentumot, ami van, abban markáns döntést kell hozni. Ennyi. Semmi több. A nehezét megcsináljuk, ez kell hozzá, semmi más.

Lehet ezt gyakorolni?

Bekő: Nem. Nem lehet. Gyakorolhatunk bármit edzésen. Főleg azt tudjuk gyakorolni, hogyan kerülünk ezekbe a lehetőségekbe, hogyan tudjuk ezeket kidolgozni. Teljesen más viszont a miliője a mérkőzésnek, más idegállapotban másképpen alakulnak ezek a dolgok, de ettől függetlenül az adott pillanatban kell jó döntéseket hozni. Ennyi.

amigeleken.hu: Én örülök, hogy Norbi ezt megkérdezte, mert ugyanezt akartam kérdezni én is. Megoszlanak ugyanis a vélemények azt illetően, hogy mennyire a játékos és mennyire az edző felelőssége ez. Józan paraszti ésszel gondolkodva: ha egy teniszezőnek nem megy a fonák nyesés, akkor egy héten keresztül napi 3 órát azt kell gyakorolnia. Itt nem lehet azt gyakorolni, hogy beadni a labdát és öt méterekről bebombázni? Ha egyszer ez az, ami nem megy? Már most bosszantó ez az utolsó pillanatban történő sok baki.

Bekő: Nagyon sok mindent lehet gyakorolni és gyakoroljuk is. Ezt a két úriember meg tudja erősíteni. Az, hogy odaállítom és üres kapuba rúgatom a gólokat, vagy éppen egy kapussal szembe… Edzésen nincs meg az a teher, vagy az az érzés, ami egy tétmeccsen megvan. és valahol ezt kell higgadtan kezelni. Aki versenyző, annak a versenyhelyzetben kell a legjobb döntést hozni. Ebben nem tudok segíteni, mert nem tudok olyan szituációt kreálni az edzésen, ami a mérkőzésen történik. Ezt ők tudják a legjobban, hogy abban a szituációban nekik meg kell hozni a döntést és meg kell oldani a helyzeteket. Ugyanolyan felelőssége van egy támadónak, mint egy hátvédnek, aki nem hibázhat, hogy ne kapjunk gólt. Nem lehet abban bízni, hogy nem kapunk gólt és egyet rúgunk. A felelősség az ugyanaz mind a kettőnek. Nem lehet súlyozni, hogy ez kisebb vagy nagyobb felelősség. Ha valaki odakerül egy kihagyhatatlan helyzetbe, annak igenis be kell rúgni a helyzetet. Ez így működik.

amigeleken.hu: Voltak két éve olyan játékosok, akik kint maradtak edzés után és egy órán keresztül rúgták a szabadrúgásokat…

Bekő: És most is kint maradnak és most is gyakorolják. Van rengeteg egyéni képzés, amikor egy játékos 30-szor, 50-szer, 70-szer azt a szituációt meg tudja oldani. Ez kell, hogy ki kell zárni mindent, amikor ott vannak ezek a lehetőségek és csak az az egy momentum kell, hogy a fejében legyen, hogy edzésen berúgtam 10-10-szer, akkor most egyből egyszer is be kell rúgnom.

amigeleken.hu: Patrik, mi lehet ennek a megoldása? Ha már egyszer eljutunk – mert most már eljutunk – addig, hogy kialakítunk helyzeteket, azokat gólra is váltsuk?

Bacsa: A legfontosabb az, hogy kialakítsuk a helyzeteket, mert ha nincsenek, akkor nem is lehet mit berúgni. De ez egyénfüggő. Van, aki jobban izgul egy meccsen és nagyobb nyomás van rajta, mert nem megy úgy neki, ahogy akarja… Ha lenne olyan mérkőzés, ahol sikerülne gólokat szerezni és gólokkal nyerni, akkor ez a következő meccseken kamatozna és sokkal jobb teljesítménye lenne mindenkinek, mert felszabadulnának a gátak. Nekem nincsenek ilyen problémáim, mert meccsen is ugyanúgy próbálok mindent megoldani és remélem, nem hagyok ki annyi helyzetet és megpróbálok mindent berúgni. A legfontosabb az lenne, hogy mindenkinek sikerüljön ezeket megoldani, és nyerjünk egy meccset, hogy jól játszunk és élvezze mindenki, mert akkor később ezek visszajönnek, és visszaadja nekünk a sors, amit elvett.

amigeleken.hu: A statisztikák alapján az eddigi mérkőzéseken nem tudtunk fölénybe kerülni a kapuralövések és a kaput eltaláló lövések tekintetében, egyedül a Békéscsaba ellen. Ez most javulni látszik, hála Istennek, akár már a Debrecen ellen is. A Paks ellen a statisztikák minden elemében szinte felülmúltuk ellenfelünket. Látszik az, hogy elindult valami. Rettenetesen bosszantó lehet, hogy ezeknek nincs eredménye. Mi az, amivel lehet inspirálni, motiválni? Van pszichológusunk, van edzőnk…

Bekő: A srácoknak is mondtam az öltözőben, hogy nem tudok olyan szegmenseket találni, amire azt tudom mondani, hogy ha ezt jobban csináltátok volna, akkor ez jobb lenne. Mert 10 emberrel is 58-42 volt a labdabirtoklás. 10 ember ellen sem volt a Paksnak olyan ordító ziccere, amire azt mondtam volna, hogy hú, de lejátszottak minket… Ezek a szituációk, amikből az a pici hiányzik, hogy berúgjuk a helyzeteket. De ez abszolút igaz, elfogadom, mert ez így van. Én azt tudom mondani, és azt mondtam a meccs után is, hogy gyerekek, amit melóztatok meg tettetek ezért, az mind szuper. Csak pont az „i”-ről a pontot hagyjuk le. Meg kell tanulni helyesen írni. Ennyin múlik a futball. A Paksnak 1 db 100-as ziccere volt, azt berúgta. Nekünk volt hat. És olyanból lett gól, ami nem is volt ziccer. A foci ilyen. Ha egyszer rá tudsz menni arra az ösvényre - amin már rajta vagyunk - de ha igen markánsan rá tudsz lépni, akkor ezeknek be kell menni. Játszunk is, küzdünk is és gólokat is tudunk rúgni. Akkor ez így össze tud állni és mindenki örömére lesz. Nyilván ez a cél. Nem lehet más a cél. De ezt tudomásul kell venni. Felelősség is, koncentráció is, jó döntést kell hozni. Ezért profi futballisták, nem tudok mást mondani. Ennél jobban nem tudom levenni róluk a terhet.

Nyilván elemeztétek az előző MTK mérkőzést. Ott mi nem működött?

Bekő: Ott semmi. Bár ez is furcsa, mert az első gólig teljesen parti meccs volt. Nekünk is voltak helyzeteink. De ott teljesen szétestünk egy idő után és abból én nem is akarok kiindulni. Azt el kell felejteni, mert olyan még egyszer nem fordulhat elő. Olyan nincs, hogy egy csapat így atomjaira esik. Nem gondolom azt, hogy ilyen még egyszer megtörténhet. Abból próbálunk kiindulni, amit az utóbbi időkben láttam az MTK-tól. Ehhez mérten készültünk.

Hogyan éled meg, hogy a Videoton ellen partiban voltatok, Debrecen ellen különösen az első félidőben tetszetősen futballoztatok, a Paksot felesleges említeni, mert láttuk valamennyien, hogy irányítottatok. Hogyan éli meg azt egy edző, ha az eredményesség nincs szinkronban a játékkal?

Bekő: Bizakodva. Bármilyen furcsa is. Azt mondtam a Paks meccs után, hogy bele lehet betegedni. Persze, bele lehet betegedni ezekbe a dolgokba, de valahol bizakodik az ember, hogy a fene egye meg, ha már meg tudjuk ezeket csinálni, tudunk normálisan játszani, dominálni és nem ad-hoc jelleggel csinálni dolgokat… Ez egy jó irányvonal csak meg kell találni azt a kulcsot, hogy ez eredményességbe át tudjon fordulni. Ennyi. Én most azt mondtam a meccs után nekik, ha ez az utolsó fél óra nem fordít meg valamit bennünk, akkor semmi. Akkor mi? 10 emberrel, nagyon nehéz helyzetben, nagyon rossz pályán kialakítunk helyzeteket, egyenlítünk is… Ha ez nem fordít meg, akkor micsoda? Akkor mitől várjam, ha ők nem hiszik el, hogy ez igenis meg tud fordulni? Akkor én nem tudok mit csinálni. Akkor mivel biztassam még őket? Ezt próbálom erősíteni napról napra bennük, hogy ez ott van a kezükben, csak meg kell ragadni.

Ha jól értem a szavaidat, ha valamikor jól jön az, hogy szombat-szerda, akkor az a mostani szituáció az.

Bekő: Akár igen, persze. Nyilván, ha valami jó érzésed van, és azt még egyszer elő tudod vezetni, tovább tudod csinálni, akkor nem baj, ha most szerda-szombaton játsszunk.

Én is ezt a szerda-szombatot szeretném olyan megvilágításba helyezni, hogy ugye, ez egy elhalasztott meccs, kíván-e ez tőled szakmailag más munkát?

Bekő: Nem. Ilyenkor az van, frissítés, meccs, frissítés, meccs, regeneráció, frissítés, meccs. Meg nyilván azt figyelni kell, hogy ki milyen állapotban van, hogy tudjunk friss erőket bedobni, mert arra szükség van. Nehezek a pályák, mély a talaj, ez sok energiát kivesz, ezért kell az, hogy friss embereket is pályára tudjunk küldeni, akik még pluszt tudnak hozzáadni.

Van két játékos, az egyik Grumic, aki kiiktatta magát, bár, lehet, hogy ez nem helyes kifejezés, mert sokak szerint sárga lapot ért volna. Jár nálad ezért büntetés?

Bekő: Persze, hogy jár. Vétett a csapat ellen. Ez nem kérdés.

A másik pedig Griffiths helyzete, aki nemrég jött vissza, és a második meccsén gólt is fejelt. Ő is közelít esetleg ahhoz a formához, amit…

Bekő: Ő neki nem a formájával van a baj, hanem az állapotával van a baj. Ő jelen pillanatban ennyit bír, a térde ennyit bír. Gondolkodhatnék, hogy berakom a kezdőbe, de nem tudom berakni. Fél óra, max., nagyon max. 45 perc, amit ő egészségileg bír. Jelen pillanatban ennél többet nem tud vállalni. Látszott is a végén, hogy szinte sántikálva futott, bár odatette magát és csak a legjobb jelzőket tudom rá használni.

Az előző meccsen több légióst is bevetettél. Nagyon fontosak a pontok, elképzelhető, hogy holnap is ezen a mezsgyén megyünk tovább?

Bekő: Majd meglátjuk. Erről nem szeretnék annyira beszélni. Meglátjuk, ennek még ki kell alakulnia bennem is.

Nem lehet elmenni a klub elvárásai mellett. Sok helyen nyilatkoztad már, olvastam, hogy Téged igazából, hogy hány pont kell, meg hány pont lesz, igazából a napi dolgokban ezekkel nem is nagyon foglalkozol.

Bekő: Nem. Tényleg nem. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, engem az nem motiválhat, hogy 3 pontot kell még szerezni, vagy 6-ot, vagy 8-at, vagy 10-et. Bocsánat, 9-et, mert annyit lehet. Engem az kell, hogy motiváljon, hogy a csapat nyerjen, nekem ez kell, hogy a szemem előtt lebegjen. Aztán, hogy éppen az adott meccsen mit tudunk belőle kihozni, az megint egy másik kérdés. Ugyanakkor azt mondom erre, hogy akkor is történhet bármi, hogyha nincs ez. Ha most ezzel foglalkozom, akkor nem fogom tudni jobban csinálni a dolgomat, sőt, nagy valószínűséggel rosszabbul. Erre szoktam azt mondani, hogy jöjjön, aminek jönnie kell. Ha ezt ráültetem a játékosaimra is, és az ő fejükben is ez motoszkál, akkor gát lesz a fejükben. Egy gátat építek, amitől nem leszünk jobbak.

amigeleken.hu: Mégis valahol vízválasztó lesz ez a mérkőzés, mert itt, ugye, nem lehet kikapni. Mint minden esetben, itt is összefonódik az edző és a csapat sorsa. Nagyon nehéz helyzetbe is kerülhetünk, ha jön 1-2 vereség még. Egy vereséggel – ha már az ultimátumról volt szó – az elvárás számodra nem teljesíthető. Mi lesz, ha nem tudunk pontot szerezni az MTK ellen?

Bekő: Nem lehet, abszolút nem lehet kikapni, de olyanon egyelőre nincs értelme polemizálni, ami még nem történt meg. Én abszolút pozitív vagyok, abszolút pozitívan gondolkodom, világ életemben ilyen voltam. Én nem tudok abban gondolkodni, hogy mi lesz, ha? Történnek az események majd, nyilván az a célunk, hogy meg kell nyerni a meccset, ez egyértelmű. Én egyelőre eddig gondolkodom, és abban gondolkodom, hogyan tudom úgy összeállítani a csapatot holnapra, hogy reális esélye legyen nyerni, milyen taktikával küldöm fel, hogy reális esélye legyen nyerni. A játékosaimat pedig megpróbálom olyan pszichés állapotba hozni, hogy ők is elhiggyék ugyanezt.

amigeleken.hu: A Paks a 2. helyezett volt, most jön a 3. helyezett…

Bekő: Teljesen mindegy, nincsenek itt akkora különbségek, hogy ne lehetne egy Diósgyőrnek hazai pályán reális esélye arra, hogy megverje az MTK-t. Ha valaki mást, akkor az vagy nem nézi ezt a bajnokságot, vagy máshogy gondolkodik.

amigeleken.hu: Azt a fajta mentalitást és játékot várhatjuk az MTK ellen, ami az előző két meccsen jellemző volt ránk?

Bekő: Csak ezt, csak ezt. Ez egyértelmű.

amigeleken.hu: Az MTK-t hogyan értékeled, milyen csapatnak találod?

Bekő: Azt gondolom, hogy az MTK egy másik irányban, egy másik úton indult el, amióta László Csaba az edzője. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a védekezésre, mint eddig bármikor. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a védekezésből a támadásba való átmenetbe, és nagyon jól is csinálják egyébként. Nekünk erre fel kell készülni, és erre fel is készültünk. Kulcsmomentum lesz holnap, hogy mi mennyit birtokoljuk a labdát, milyen labdaeladásaink lesznek. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy hol és hogy adjuk el, ha labdavesztéseink vannak, azok hol történnek a pályán. Minden eszközzel meg kell akadályozni azt, hogy kontrázzanak.

amigeleken.hu: Jó, hogy mondtad ezt, mert csak 15 gólt kaptak az eddigi fordulók során, és itt nyilván megint képbe jön az, hogy azok a helyzetek, amik adódnak – és lehet, hogy most nem is fog annyi adódni – azokat be kell rúgni.

Bekő: Be kell rúgni azokat. Egy biztos, hogy kutya keményen kell játszanunk, nagyon keményen kell játszanunk, nagyon agresszívan kell játszanunk és céltudatosan kell játszanunk. És ehhez jön még hozzá, hogy nagyon komoly taktikai fegyelem kell. De egyébként a Paksra is ez volt jellemző, mert ha ész nélkül nyílunk ki, akkor a Paks is rettentő jól kontrázik. Ugyanez mondható el az MTK-ról is.

De azért nem mondod a Lipták Zolinak, hogy ne menjél fel…

Bekő: Én soha nem mondom neki, hogy ne menjen fel. Nyilván, ha építkezünk, akkor a belső védőknek be kell lépnie a játékba, mert úgy lehet bontani. Na de van egy határa ennek. Nem kell neki végig kígyóznia a pályán, ezt én nem kértem soha. Lépjen be, vonjon magára embert és passzolja le az első embernek és azzal bont. És ez nekem bőven elég. Olyat, amit a paksi gól előtt csinált, ilyet egy többszörös válogatott játékos, egy rutinos ember nem csinálhat, ez hiba.

Grumic hiányzó és Halmai. Egerszeginek, ugye letelt az eltiltása…

Bekő: Letelt, igen.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.