Banner

Fényévek, de azokból is egyre több

Szerző: dfcwolf | 2015-10-07 16:34:00

Évekkel ezelőtt már régen vergődött a magyar foci, amikor az Egyesült Államok kezdte megismerni ezt a sportot. Eleinte szinte csak a lányok játszották, a fiúkat nem igazán érdekelte. Megvannak nekik a nemzeti sportjaik és természetesen sokkal nagyobb figyelmet szennteltek azoknak. Volt szerencsém NFL meccset látni és közel 100 ezer szurkolót egy stadionban. Egészen elképesztő látvány. Amikor kint éltem, mi, magyarok nem tudtunk egy épkézláb meccset játszani az amerikaiakkal, mert annyira suták voltak. Bezzeg a mexikóiak. Na, velük aztán lehetett focizni.

Pár év alatt aztán nagyot fordult velük a világ. Megérezték, hogy az addigi sportok mellett lehet még egy, ami komoly érdeklődést válthat ki a fizető tömegekből. Nem volt múltjuk és nem tudtak mihez nyúlni, de importáltak jó nevű szakembereket és játékosokat. Persze, pénzzel minden könnyebb. Egy jól megtervezett stratégia mentén úgy fejlesztették fel a labdarúgásukat, hogy manapság már le lehet ülni megnézni egy MLS meccset, mert nem lesz rossz szórakozás.

Mióta Németh Krisztián odaigazolt, azóta a magyar sajtó is többet foglalkozik velük. Bevallom, amikor David Beckham az LA Galaxy játékosa lett, akkor kezdtem el nézegetni a meccseket. Azóta robbanásszerű a változás. Nagyon sokat gyorsult a játékuk és az európai játékosok nagy része minőséget is vitt a ligába.

Miért is jutott ez eszembe? Magyarországon van ez a szervezet, amit MLSZ-nek hívnak és az igazi feladatukat már régen elfeledték és talán már a szurkolók sem tudják. Mindent elkövetnek a sport elnyomásáért és népszerűségének megtöréséért egy olyan országban, amely régen oktatta a futballt a világnak. Az amerikai foci úgy száguldott el mellettünk, mint egy űrsikló. Mi pedig évek óta topogunk, magyarázzuk a magyarázhatatlant és nem vagyunk képesek fejlődni. Vajon mit szólna egy amerikai klubvezető a vénaszkenner ötletéhez? Gondolkodjunk el egy kicsit, milyen módon távolítanának el egy olyan embert egy amerikai klub éléről, aki ilyen ötlettel állna elő?

Pár év alatt elérték Amerikában azt, hogy 70-80 ezer ember látogat el a meccsekre és itt pedig erősen kozmetikázott számokkal is előfordul az, hogy ezer alatt van egy mérkőzést megtekintő fizető szurkolók száma. Az MLSZ növelni akarta a nézőszámot, a mostani vezetés regnálása alatt azonban egyre csökken a számuk. Ha nem csalnának a számokkal, milyen fordulónkénti értékeket kapnánk? Vajon az USA-ban ilyen szövetségi vezetést hagynának dolgozni? Ők csinálják rosszul, vagy mi?

Fényévekre távolodott tőlünk a világ focija és egyre messzebb kerülünk tőlük. Nem közvetítik a meccseket, így még azoktól is elveszik a magyar foci élményét, akik kicsit is érdeklődnének iránta. Ezek az emberek elfordulnak a sporttól szépen lassan és nagyon nehéz lesz visszacsábítani őket. Természetesen már látni lehet, hogy a közvetítések elmaradása nem hozta vissza a szurkolókat a stadionokba, de az MLSZ vezetői képtelenek hibáik elismerésére. Az érdektelenség szakadékába taszítják a magyar focit, amit gondoskodón és felelősen kellene irányítaniuk. Lassan már csak pár politikus szórakozása lesz ez az egész úgy, hogy az első helyet előre odaadják majd az éppen aktuális kegyeltnek.

Nézzünk meg egy összefoglalót az MLS egyik meccséről és az NB1 egyik mérkőzéséről. Mennyire profik már ebben is és mennyire vagyunk mi amatőrök?

Nálunk ilyen.

;

Náluk pedig ilyen

Az összefoglaló minőségén is látszik, mekkora már a különbség. Meddig süllyedhetünk még? Meddig engedik süllyedni a magyar focit?

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.