Banner

Élményt szeretnénk nyújtani a gyerekeknek

Szerző: Jáborcsik András | 2016-04-25 18:34:00

Csodálatos környezet, festői szépségű táj, minden igényt kielégítő, messze földön híres vendéglátás, jó pályák, remek kapusedzők. És mindez egy helyen, Abaújszántón, immár tízedik éve. Mi más kellhet még ahhoz, hogy az ifjú kapuspalánták, illetve a tanulni vágyó idősebb kapusok remekül érezzék magukat a Veréb-Kövesfalvi kapustábor egy hete alatt.

A tábor egyik névadóját, Veréb Gyurit a kezdetekről kérdeztem:

Soltész Zoltánnal, a tábor ötletgazdájával, főszervezőjével való barátságom immár több évtizedesre tehető. Zoli meghívásainak köszönhetően a DVTK minden évben rendszeresen ellátogat Abaújszántóra, ami rendszerint egy igen hangulatos pincelátogatással zárul, kezdte Gyuri.

Ha jól emlékszem, pont egy ilyen pincelátogatás alkalmával vetette fel Zoli 10 évvel ezelőtt, hogy szervezzünk egy kapustábort a helybeli, illetve a környékbeli kapusoknak. Nem gondolkodtunk túl sokat rajta, belevágtunk a dologba, majd csatlakozott hozzánk Kövesfalvi István is, aki azokban az években Diósgyőrben védett.

Zoli intézte a szervezéssel kapcsolatos feladatokat, mi meg Kaviccsal a szakmai részt vállaltuk. Valóban, az első táboron még csak néhány környékbeli gyerek vett részt, de aztán az évek folyamán szinte szájról szájra terjedve híre ment az országban a tábornak. Köszönhető volt ez annak, hogy a szakmai munka mellett ez egy remek kikapcsolódás is a résztvevőknek, hiszen Zoliék a minden igényt kielégítő ellátáson túlmenően nagyon jó programokat is szerveznek a fiataloknak. A létszám évről évre nő és eljutottunk oda, hogy idén már a X. jubileumi tábor következik.

A létszám növekedésével párhuzamosan hogyan tudtátok tartani a szakmai színvonalat?

Persze, ahhoz, hogy ilyen sok fiatallal megfelelő színvonalon tudjunk foglalkozni, menet közben bővíteni kellett a képzésben részt vevő kapusedzők számát is. Ma már sorainkban tudhatjuk a szántói Gyulai Jóskát, aztán Farkas Balázst, Bíró Szabolcsot, Rézsó Pétert és Disztl Pétert is.

Disztl Peti barátom, miután befejeződött az első tábor, amin részt vett, azt mondta, álmában sem gondolta volna, hogy ilyen magas színvonalú munka folyik és ilyen jól fogja magát érezni és ki nem hagyná a következőket sem.

A kapusedzők számának növekedésének köszönhetően tudjuk garantálni a képzés színvonalát, és azt, hogy fejlődni tudjanak a gyerekek, hiszen mindössze 6-8 gyerek jut 1 edzőre. Természetesen, alacsonyabb osztályú kiscsapatoktól is érkeznek gyerekek, akiket előtte még sohasem edzett kapusedző, így vannak jónéhányan, akiket egészen az alapoktól kellett elkezdeni tanítani a védés fortélyaira.

Nagy örömünkre szolgál, hogy évről-évre növekszik a jelentkezők száma és a gyerekek nagyon várják a tábort.

Az idei, jubileumi tábor az Európa bajnokságnak köszönhetően már bele fog nyúlni a DVTK nyári felkészülésébe, de Egervári Sándor biztosított róla, hogy valamennyi nap részt vehetek a tábor munkájában.


A tábor másik névadója, Kövesfalvi István abban bízik, hogy a résztvevők élményekkel telve utaznak haza a tábor zárását követően, olyan élményekkel, amelyek akár egész életükön végigkíséri őket.

Kavics! Te hogyan emlékszel vissza a kapustábor indulására?

Amikor Diósgyőrben védtem, a csapattal többször is tartottunk évzáró rendezvényeket Abaújszántón és minden alkalommal nagyon kedves vendéglátásban volt részünk. Az évek folyamán szoros barátság szövődött Soltész Zoltánnal, a kapustábor ötletgazdájával. Engem annyira megfogott a szántóiak vendégszeretete, hogy minden évben december elején, a születésnapom környékén meghívom oda a barátaimat, egykori diósgyőri játékostársaimat.

Egy DVTK-s évzáró alkalmával vetette fel Zoli, hogy szervezzünk egy kapustábort. Először csak a környékbeli gyerekek jöttek, de ahogy teltek az évek, egyre nőtt a létszám. Nagy örömünkre évről évre egyre többen jönnek az ország minden részéből, és a gyerekek egyrészt kemény munkával töltik a foglalkozásokat, másrészt nagyon jól is érzik magukat.

Minek köszönhető szerinted a tábor sikere?

Az a célunk, hogy a szakmai fejlődésen túl egy olyan élményt nyújtsunk a tábor résztvevőinek, ami végigkíséri őket egész életükben és kellemes emlékekkel gondolnak vissza a későbbiekben is a szántói kapustáborra. De nem csak a gyerekek érzik remekül magukat, tavaly például az újpesti és a vecsési gyerekek közül hetet a családja is elkísért Abaújszántóra. A szántóiak vendégszeretete leírhatatlan, egyszerűen magával ragadja az embert, ezek a családok évről-évre visszatérnek és ebben a páratlanul szép környezetben töltik a szabadságukat, miközben a gyermekük sportol és fejlődik.

Számunkra az a legjobb visszajelzés a tábor sikerére vonatkozóan, hogy van olyan gyerekünk, aki már 7 tábornak is résztvevője volt. Az első 10 év elteltével elmondhatjuk, hogy egy generáció kifutott, de jönnek helyettük újak szép számmal.

Természetesen megkérdeztem Kavicsot arról is, hogyan alakult az élete, miután 43 évesen szögre akasztotta a kesztyűt.

2013. januárjától a női utánpótlás válogatottak mellett dolgoztam kapusedzőként, akkor még külsősként, 2014. augusztusától pedig az U16-os és U18-as fiú válogatott kapusainak felkészítését is átvettem. Emellett Bíró Szabolcs barátommal egy olyan fába vágtuk a fejszénket, ami Magyarországon akkoriban még teljesen ismeretlen volt. Mobil kapusiskolát hoztunk létre, ami azt jelentette, hogy házhoz mentünk oktatni a kapusokat. Mi is meglepődtünk, mekkora igény van erre a szolgáltatásra, hiszen különösen az alacsonyabb osztályú csapatok nem engedhetik meg maguknak, hogy állandó kapusedzőt foglalkoztassanak, mi viszont helybe mentünk és ez lényegesen kedvezőbb volt a klubok számára.

Bernd Storck érkezését követően, 2015 júliusától immár egyedüli főállású kapusedzőként tevékenykedem az utánpótlás válogatottak mellett. Kicsit fáj viszont a szívem amiatt, hogy a mobil kapusiskolát idő hiányában nem tudtam tovább csinálni.


A kapustábor házigazdája, Soltész Zoltán elmondta, hogy immár harmadik esztendeje Rakaczki Bence emlékére rendezik meg a tábort. 2014-ben Bence szülei is eljöttek a táborba és beszéltek a résztvevőknek a sporthoz és az emberekhez való hozzáállásáról, a betegséggel való küzdelméről. Azóta minden évben megemlékezünk róla, levetítjük a róla készült felvételeket, Gyuri Bácsi megosztja a vele kapcsolatos emlékeit a gyerekekkel, és minden résztvevő egy Bence képével ellátott pólót kap ajándékba.

Zoltán elmondta, hogy reményeik szerint az ide táborban is megtiszteli őket részvételével Disztl Péter, a 37-szeres válogatott, kétszeres magyar bajnok kapuslegenda, aki az 1984-85-ös UEFA Kupa sorozatban a Videotonnal 2. helyezést ért el. Rajta kívül még várják a táborba Ivan Radost, Szalma Pált, valamint Csernyánszki Norbertet, a Paks kapusedzőjét is.


Végezetül következzenek a legilletékesebbek, a tábor résztvevői. Két ifjú kapuspalántát kerestem meg és megkérdeztem tőlük, miben rejlik a tábor sikere. Roppant kiváncsi voltam, hogy mi késztet egy egy miskolci és egy miskolctól távol élő fiatalt arra, hogy a nyári szünet alatt ellátogasson a Veréb-Kövesfalvi kapustáborba.


Elsőként egy miskolci résztvevő, a Volán U12-es csapatának kapusa, Suhajda Levente (a kép jobb oldalán) mesél szántói élményeiről:

"Nekem azért tetszett meg nagyon a tábor, mert sok gyerek volt ott, akikkel remekül kijöttem, sok barátra tettem szert és nagyon jó kapusedzéseken vehettem részt. Nagyon jó volt találkozni a DVTK felnőtt csapatának kapusedzőjével, Veréb Gyuri bácsival, meg a többi kapusedzővel és sok olyan gyerekkel is összebarátkoztam, akikkel nem is gondoltam volna, például újpestiekkel és a Sajóvölgye focisulisokkal is. Volt olyan résztvevője is a tábornak, aki Amerikából, pontosabban Floridából érkezett, és volt olyan kapusedző is, aki a mai napig NB2-ben véd, szoktam nézni a tévében. Az edzések nagyon hasznosak, segítik a fejlődésemet, sok mozgást, labdafogást lehet ellesni az edzőktől. Biztos, hogy idén is ott leszek a kapustáborban."


Kriskó Tamás, a III.ker TVE U17-es kapusa már a 8. (!) kapustáborára készül. Tominak miskolci gyökerei is vannak, hiszen Édesapja az a Kriskó László, aki a DVTK filmek (DVTK 100 év és Új legenda születik) rendezője. Ő is örömmel írta meg élményeit: "

"Még egy Budapest melletti, eldugott településen, Nagykovácsiban fociztam a NUSE színeiben, amikor előszőr vettem részt az abaújszántói kapustáborban. Családunk diósgyőri kötődése miatt nem is lehetett kérdés, hogy melyik tábort válasszuk. Már az első nap valósággal magával ragadott az élmény, a vendégszeretet és a profi munka, ami a kapustáborban zajlik. Sok új barátot szereztem már az első pár napban és emlékszem, hogy a tábor olyan lehetőségeket nyitott meg előttem, amikről addig álmodni sem mertem. Egyik legjobb példa erre a közös edzésünk volt Köteles Lászlóval. Talán ekkor tanultam meg, hogy csak nagy-nagy alázattal és maximális erőbedobással érdemes ezen a poszton próbálkozni. Teltek az évek, én jártam a kapustáborokat, többször választottak tornákon legjobb kapusnak és a megyei osztályban szereplő Nagykovácsiból először Ürömre, majd a Dunakanyar SE-be, onnan pedig a II. osztályú kiemelt U17-es bajnokságban játszó III. Kerületbe kerültem, ahol jelenleg Vezér Ádám segíti a felkészülésemet.

A kapustáborban megmutatták nekem, milyen is a profi munka, amit Abújszántón nagyon magas fokon lehet művelni. Ma már egy nagyon szép füves, egy műfüves és egy kis műfüves pályán folynak az edzések. Az évek során olyan edzőkkel ismerkedhettem meg és dolgozhattam, mint Veréb Gyuri bácsi, Kövesfalvi István, Disztl Péter, Farkas Balázs, Bíró Szabolcs, Rézsó Péter és még sorolhatnám. Az ellátás, a szállás kifogástalan, minden évben van egy medencés Grill parti, ahol kicsit kikapcsolódhatnak a kapusok és szaunával, gyúróval enyhítik a terhelést.

2009 óta minden évben nagy örömmel megyek a kapustáborba, mert tudom, hogy Soltész Zoli bácsi ismét egy újabb remek tábort fog összehozni, amit ebben az évben is Rakaczki Bence emlékének szentelünk. Sok mindent köszönhetek a kapustábornak, mert segített a céljaim elérésében és hogy jobb kapus lehessek."


A Veréb-Kövesfalvi kapustábor facebook oldala ide kattintva érhető el, ahonnan letölthető a tábor jelentkezés lapja.

A kitöltött jelentkezési lapokat a zento@hu.inter.net e-mail címre kérik a szervezők elküldeni május végéig.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.