Banner

Interjú - Tomiszlav Szivics

Szerző: dfcwolf | 2015-10-22 21:34:00

Hetekkel ezelőtt leegyeztettük a riportot Tomiszlav Sziviccsel, de az új oldal indítása és az ezzel járó munkálatok annyira lekötöttek minket, hogy egy kicsit tolódott a beszélgetés ideje. A Mester örömmel állt rendelkezésünkre és válaszolt kérdéseinkre.

Üdvözlöm, Mester! Köszönjük, hogy időt szakít ránk!

Jó sokáig tartott összeszedni a kérdéseket (nevet)

Megújult az amigeleken.hu, ami nagyon elvette az időnket, emiatt késlekedtünk.

Rendben, állok rendelkezésedre.

Mi történt, amióta elment tőlünk? Nyílván, azt tudjuk, hogy szövetségi edző lett a szerb utánpótlás válogatottnál.

Igen, ez egy nagyon szép és fontos munka. Nálunk, Szerbiában ez egy presztizs feladat. Nagyon jó korosztályról van szó, pontosabbn két korosztályról. Az egyik Európa-bajnok volt, ők a 94-es születésűek, a 95-ös pedig a világbajnok csapat. Belőlük kellett egy csapatot csinálni egy hónap alatt.

Óriási kihívás lehet egy világbajnok csapatot megkapni.

Nagyon nagy kihívás és nagy nyomás is. Nem olyan könnyü, mint amilyennek tűnik, itt nem lehet hibázni. Nem volt idő próbálgatni, itt egyből versenyezni kellett.

Most olyan játékosokkal dolgozik együtt, akik évek múlva majd nagy kluboknál fognak feltünni?

Óriási élmény, de ezek a játékosok már nagyrészt ott vannak. Látszik az edzéseken, mennyire fejlett játékosok. Ilyen minőségi játékosokkal élmény a munka.

Nagy klubok játékosai is vannak a keretben?

Igen, vannak páran. A Lazio játékosa Sergej Milinković-Savić, Bordeaux – Milan Gajić, Tottanham – Vinkovic, Grasshoppers – Nemanja Antonov, Astana – Nemanja Maksimović, Palermo – Uroš Đurđević, Marko Grujić a Crvena Zvezda kezdő játékosa, akiért harcol most Chelsea és a Manchester is. Ez valóban egy szuper korosztály.

Jó lehet velük együtt dolgozni.

Nagyon jó! A stábbal komolyan készültünk és a srácok elfogadtak minket. Három meccset játszottunk, három győzelmet arattunk, a gólarány 12-0. Azt gondolom, ez nem akármilyen eredmény.

Mi kellene ahhoz, hogy itt is legyen ilyen utánpótlás?

Sokat beszélgettünk már erről, de ennek a témának soha nincs vége. Nehéz lenne megmondani, mi hiányzik. Sokszor elmondtam már, hogy elsősorban mentalitás kérdése, de van még sok más dolog is. De ne menjünk bele ebbe, mert sokáig lehetne erről beszélni. Magyarországon ugyanannyi tehetséges fiatal van, mint itt, de valahogy eltűnnek. Nem tudnám megmondani, mi az oka.

Keresték azért magyar klubok?

Igen, voltak megkeresések, és a mai napig is vannak. Én nagyon jól éreztem magam Magarországon, és ha úgy hozza az élet, szívesen megyek vissza. De nem tudnám megmondani, ez mikor lehet majd. Jólesik, hogy keresnek a klubok.

Egy ilyen munka mellett csábító lehet egy magyar kispad?

Jelenleg nagyon jó helyen vagyok és jól érzem magam itt. Nyolc évig minden nap dolgoztam, ez azért sokkal másabb. Lehet egy kicsit pihenni két összetartás között. Nagyon sokat utazok, figyelem a fiatal játékosokat, a legjobb meccseket nézem Európában. Például holnap megyek a Bayern Münchenhez. Le van egyeztetve, hogy a Guardiolaval fél órás találkozóm lesz. Ez nekem nagy öröm. Egy 96-os születésű fiatal szerb srácot felhívtak az első csapathoz. Meg szeretném nézi a játékost és a Guardiola véleményét is ki szeretném kérni róla. Óriási élmény ez nekem.

Hogy jön létre egy ilyen találkozó?

A szerb szövetség írt egy levelet, hogy a szövetségi kapitány szeretne beszélni az edzővel a játékosról. Erre jött egy válasz, amiben megadták az időpontot, amikor lehetőséget tudnak biztosítani erre. Ez lesz holnap. Meg fogom kérdezni, hogy látják a játékost, melyik poszton a legjobb, mik a hiányosságai, miben jó. Ezek nagyon fontos információk számomra.

A magyar foci után ez egy óriási váltás.

Igen. Nagyon nagy váltás. Nekem ez egy egyetem.

A munka mellett azért követi a magyar focit?

Követem, persze. Ha van szabad hétvégén, akkor megnézem a meccseket. A Vasas meccset is néztem.

Mi a véleménye a 12 csapatos bajnokságról?

Erősebb lett és minden meccs harc a pontokért. Aki hibázik, könnyen bajba kerülhet. Én azt gondolom, hogy jobb volt, amikor még 16 csapat volt. Ez az én véleményem, de meg kell szokni ezt. Több koncentráció kell, de a tabella végén álló csapatok az eredménykényszer miatt görcsösek lettek. Nem szabad hibázni és ez meglátszik a játékon is.

A DVTK szereplését követi?

Persze, hogy követem. Két szép évet töltöttem ott és eredményeket értünk el együtt. Jó a kapcsolatom a szurkolókkal, a szívemben vannak.

Mi a véleménye a csaptról?

Gyenge csapat, ez nem kérdés. A hétvégi győzelem pozitív meglepetés volt. Jónéhány pont Ivannak köszönhető, ez persze Gyuri bácsinak is nagy dicsőség. Személy szerint nekem Rados teljesítménye pozitív meglepetés.

Pont erről beszéltem, hogy amikor Ivan kölcsön lett adva, ki gondolta, hogy Diósgyőrben ő még így fog védeni?

Szerintem senki.

Mit gondol, hogy mi lehet a baj? Gyenge a keret vagy rossz a taktika?

Erről nem szeretnék beszélni, mert belső dolog. Csak kívülről látom. De ezt a focit kicsit nehéz nézni. Néztem pár meccset, ahol a szerencse is a csapat mellett volt. Úgy érzem, hogy amikor nézem a meccset, akkor jön a szerencse is. De nem látom, hogy dominálni tudnának valaki ellen. Nem akarok szakmázni, mert nem lenne korrekt, de nem látom azt a focit, ami kellene Diósgyőrbe. Azt gondolom, Bekő Balázsnak kell egy kis idő, hogy megismerje ezt az egészet, mert ez egész más kávéház, mint az ahol eddig dolgozott. Azt gondolom, jó úton van és kell egy kis türelem még, mert nem olyan egyszerű Diósgyőrben dolgozni. Neki ez az egész új és az is lehet, hogy a játékosok minősége nem olyan, mint amilyen a diósgyőri szurkolók elvárása.

Sokat mondják, hogy erős ez a keret, de a szurkolók mégsem érzik annak.

Nekem nem tűnik erősnek és nem is gondolom annak.

Az első hat helyezés reális elvárás most a csapatunknak?

Az teljesen irreális. Reálisnak gondolom a 6-10 helyek valamelyikét jelen pillanatban, de ne haragudjatok meg ezért. Őszintén így gondolom. Adja az Isten, hogy ne gondoljam jól és legyen a csapat harmadik! Tudod, hogy nem mondok olyat, amit nem gondolok komolyan.

Akkor a hétvégén a Fradi ellen nem sok esélyt ad nekünk?

Ezt nem lehet kijelenteni, mert minden meccs más. Utoljára tőlünk kaptak ki, éppen Miskolcon. Büszke is vagyok arra a győzelemre. Nagyon hosszú sorozatban vannak, lehet, hogy éppen ebben van az esély. De a Fradi most egy nagyon erős csapat, sok önbizalommal játszik. De minden sorozat megszakad egyszer.

Van egy kendőzetlen kérdésünk. Mi volt a távozásának az oka?

Az utolsó sajtótájékoztatón elmondtam mindent. Nem egyformán láttuk a jövőt. Sok dolog úgy történt, ahogyan nem szerettem volna és ez volt a legjobb megoldás. Megszűnt a kémia köztünk.

De a szurkolókkal megmaradt a kémia.

Az soha nem is fog eltűnni. Míg élek, nem fogom elfelejteni a Puskásban a kupadöntőt. Azt nem veheti el tőlünk senki. És a Videoton elleni Ligakupa győzelmet sem. Elég sok meccset játszottunk teltház előtt és amikor most látom az üres lelátókat, szomorú vagyok.

Amikor elment, érezte, hogy Diósgyőrben ez következik majd? Hogy gyengülni fog a keret, nem lehet a dobogóért harcolni. Benne volt ez a levegőben?

Jó sok tanúm van, akik elmondanák neked, hogy már mikor mondtam, hogy ez lesz. Sajnos, én ezt tudtam, mert nem tegnap kezdtem a szakmát. Sajnos, minden erre utalt. De nem lehetett erről beszélni, mert a tulajdonos megszabta az irányt. A stáb tudta, mi kell ahhoz, hogy megcsináljunk egy bajnokcsapatot, de nem ebbe az irányba haladtunk. De az a főnök, aki a pénzt adja. Ezt meg kell érteni.

Látta a Mester, hogy egy ilyen takarékos üzemmódba kapcsolunk?

Nem láttam azt az ambíciót, ami én bennem volt. Ilyenkor pedig jobb befejezni.

Ha a tulajdonos szóba került. Azt nyilatkozta legutóbb, sajnálja azt, hogy megengedték, hogy az egyik alkalmazottjuk háromszor is kritizálta a klubot a nyilvánosság felé.

Neki joga van ezt mondani. Azt gondolom, hogy a csapat érdekében annak az alkalmazottnak is joga volt ezt tenni. Ő kirughatta volna azt az alkalmazottat, nincs ezzel semmi gond. Én további sok sikert kívánok neki!

Azt gondoltuk, hogy Tomiszlav Szivicsre gondolt.

Hát persze.

Egy dolog lenne még és ha nem akar, akkor nem válaszol rá. Amikor eltiltották, a klub valóban megtett mindent a büntetés enyhítésének érdekében?

Valóban így volt. De azért megjegyezném, hogy én az eltiltást azért kaptam, mert kiálltam a klubért. A saját bőrömet vittem a vásárra ezzel, de nem bántam. Harcoltam a klubért és ők harcoltak értem.

Összefoglalva inkább jó vagy inkább rossz élmény az ittlét?

Tudjátok, 10-20 vagy 100 szurkolót még lehet irányítani, megvezetni. De 10 000 embert nem lehet. Na, az a kémia. Az visszaigazolás nekem és nyilván pozitív élmény az ottani munka. Én mindenhol azt akartam, hogy az emberek az eredményeim miatt kedveljenek.

Visszatérve az MLSZ-re. Szerbiában is ilyen szinten szabályozza a szövetség a focit?

Nem. Egészen más. Magyarországon nagyon határozott a szövetség, nálunk nem annyira. De nálunk mégis szép sikereket érnek el az utánpótlás válogatottak. Az igaz, hogy az A-válogatott most nem. De az utánpótlás nagy dicsőség. Ezt viszont nem látom ezt visszaköszönni Magyarországon.

A klubcsapatokat sem szabályozzák ennyire?

Nem. Viszont azt gondolom, azt úgy kellene, ahogy az MLSZ csinálja. Nálunk is így kellene, mert tisztelem azt, hogy rendet tettek a klubok között. Nekem úgy tűnik kívülről. Határozottan szabályozzák a klubokat, nálunk ez hiányzik.

Mik a céljai, Mester?

Rövidtávon folytatni akarom ezt a sorozatot itt a válogatottnál. Fontos meccsek jönnek az olaszok és a szlovénok ellen. Ha sikeresek tudunk lenni, mint idáig, az nagy eredmény lenne. Persze, van megkeresés más csapatoktól, komoly szinten. Erre számítottam is, amikor ezt elvállaltam, hogy ez egy ugródeszka.

De nem csak magyar klubokról beszélünk.

Nem. Más európai csapatokról is, távolabbi célom egy ilyen kispad. A legjobb korban vagyok, mint edző, lassan kész vagyok egy nagyobb kihívásra is.

Ehhez mi sok sikert kívánunk. Van-e valami amit üzenne a szurkolóknak?

Kitartás! Foci mindig lesz Miskolcon, mert ez a tábor nem a tizedik helyet, hanem állandóan az első három hely valamelyikét érdemli. Ezt kívánom nektek.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.