Banner

Dobszerda

Szerző: Tabak | 2015-11-25 06:00:00

Nem igen lehet már semmit hozzáfűzni a csapatunk teljesítményéhez. Ha voltak még, akik bíztak egy jobb szereplésben - én már egy ideje nem -, múlt szombat este után már azok számára is világossá kellett váljon, a kiesés elkerülésért fogunk harcolni a bajnokság hátralevő részében. Kár lenne újra belekezdeni az okokat taglalni, átbeszéltük százszor és ezerszer, lerágott csont.

Az EB szereplés kiharcolása után szóba került a magyar bajnokság nézőszámainak alakulása. Erről szeretnék inkább beszélni. Volt, aki növekedést jósolt, míg mások ugyan pozitív hatású dologként említették e tekintetben a bravúreredményt, de hosszabb távú jótékony hatásokban reménykedtek. Lehet is igazuk, de ehhez elengedhetetlen a színvonal emelkedése is! Egy valamire azonban senki nem számított. Konkrétan arra, hogy a pótselejtezők utáni első bajnoki forduló nézőszámai negatív rekordot állítanak fel. Nem hivatalosan 8940 néző látta a helyszíneken az elsőosztály 16. fordulójának mérkőzéseit.

MTK - Ferencváros 2 114
DVSC-TEVA - Diósgyőr 2 000
Videoton - Vasas 1 616
Bp. Honvéd - Újpest 1 500
Paks - Szombathelyi-Swietelsky Haladás 1 078
Békéscsaba 1912 Előre - Puskás Akadémia 632

Összesen: 8 940
Átlagban: 1 490

/Forrás: csakfoci.hu/

A hat mérkőzés nézőszámai közül kettő kerek számot mutat, ott nem kerek valami, figyelembe véve a beléptető rendszerek meglétét mindkét stadionban. Ezt inkább úgy hívják, kerekítés. Gondolom, fel…

Ráfoghatják az időjárásra, a hirtelen beköszöntő télre, de mit mondjanak akkor a németek? Láthattuk a Hertha meccsén narancssárga labdával kellett játszaniuk a csapatoknak a szakadó hóesésben. Ez nem lehet indok arra, hogy szeretett csapatom meccsét kihagyjam! Van jégeralsó, meg polár pulcsi. De vajon akkor mi lehet az oka az érdektelenségnek? Talán maga az érdektelenség, a kézzel foghatóan kialakult közöny a sportággal szemben? Talán az embereknek elege van abból, hogy folyamatosan hülyének nézték őket az elmúlt harminc évben. Elegük van abból, hogy szimplán mint fogyasztó számítanak rá a kluboknál, de még az sem igazán fontos, hogy jegyet vegyenek, állam bácsi úgyis dotálja őket a szövetségen keresztül. Majd elköltik jól azt a pénzt, amit a fiatalok játszatásáért kapnak, a saját kis személyes bizniszkéjük működtetésére. Szurkolók? Azok meg kik? Csak szükséges rossz. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem is lennének szurkolók, nem igaz? A szövetség „testvériesen” elosztja a zsét, a szurkoló meg tapsikoljon. Ha még maradt ezek után valaki a csili-vili lelátókon. Gáz.

Apropó MLSZ. A szövetség emberei, elnöke hihetik azt egy-egy elhibázott rossz döntés után, ha kijelentik, hogy az nem hozta meg a kívánt eredményt, némi önkritikával élnek, majd törlik a rossz döntést, divatszóval negligálják, akkor már minden rendben van. Akkor már ujjal mutogathatnak a szurkolókra, hogy tessék, ezt akartátok, nem? Akkor meg miért maradtok otthon? Tévednek. Újfent. A szurkolói kártya eltörlése, valamit a tévéközvetítések felülvizsgálata, esetleges pálfordulás az ügyben már nem hozza vissza varázsütésre azt a sokezer embert, akik távolmaradtak az átgondolatlan intézkedések miatt. Ezt csak mihez tartás végett mondom, mielőtt a szövetség prominens emberi újra hülyeségeket kezdenek nyilatkozni az ügyben. Kár lenne tetézni a bajt. Ahhoz, hogy visszacsaljanak többezer szurkolót a meccsekre, netán újakat is szeretnének látni a lelátókon, ki kell nyalni a seggünket! Fogalmazhattam volna cizelláltabban, szép körmondatokba foglalhattam volna a szurkolók felé teendő gesztusok sorát, de minek. A lényeg az alfelekben van!

És hogy a klubok közeledjenek is a fent említett szurkolói testrészhez, első lépésként be kellene venni a pénzosztogatási kritériumok közé a nézőszámok alakulását az egyes klubok háza táján. Több szurkoló, több támogatás. Egyszerű, mint a pofon. Ilyen intézkedések kellenek és nem olyanok, amelyek konzerválják a semmit, kényelmessé teszik a klubok vezetőit, tulajdonosait. Kedves MLSZ! Ha nem megy egyedül, szóljanak bátran, segítünk! Tudják? Mi vagyunk a szurkolók, akikért ez az egész van…

Ne verjétek nagydobra, de ha úgy gondoljátok, akkor hagy szóljon!

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.