Banner

Barczi Dávid - 2. rész

Szerző: | 2014-06-08 21:40:36

A Fradi-Újpest derbik azért hasonlóak. Azok rettenetesen nehéz mérkőzések. Mondjuk én az első derbimet megnyertem az Üllőin. De az igazság az, hogy azt a közeget kibírni a pályán nem könnyű feladat. Főleg úgy, hogy az Újpest színeiben játszol.

A Kádár-Elek-Kostic hármast most nagyon eltalálta a Mester a középpálya közepére. Mellettük a gyors szélső középpályás lehetsz Te?

Szerintem tudok játszani szélről, és ha előre felé kell játszani, akkor bármelyik poszton tudnék játszani. Volt, hogy Tisza Tibivel csatárt játszottam, nagyon sokáig játszottam a bal oldalon, talán a jobb oldal egyedül, amit nem annyira szeretek. Előre felé mindent el tudok játszani, úgy érzem. A vonal mellett azért nem lehet olyan finom dolgokat csinálni, amiket a pálya közepén meg lehet, szélen egy kicsit korlátozott a terület.

Te is a Macropolisban laksz?

Igen, a technikai igazgatónk, a Boti vitt el oda, mutatott egy-két lakást és mondtam, hogy melyiket szeretném és nagyon hamar túl voltunk rajta. De az egy rémálom most. Ott van ugye a Vodafone és most összekötik a két épületet valami híddal, és 7óra 47-kor már olyan szinten fúrnak, a pulzusom meg úgy felmegy, amikor elkezdenek fúrni. Akkor írok egyből Egerszegi Tominak, mert ő meg a negyediken lakik, hogy nála mennyire lehet hallani, mert akkor átmegyek hozzá, ha úgy van.

Amikor ide kerültél, akkor jól ment a játék. Aztán jött egy sérülés…

Igen, az első félévem az jónak mondható volt, utána azonban már nem volt ilyen zökkenő-mentes a felkészülésem. Nem ment jól a játék a felkészülési meccseken és ezt látta a Mester is, de mondta, hogy ne izguljak, mert a bajnokságra kell majd felpörögni. Utána elkezdődött a bajnokság, úgy emlékszem, hogy már az elején kikerültem a kezdőből, aztán jött a Kecskemét elleni meccs, amikor úgy éreztem, hogy jó formában tudok majd játszani. De azon a meccsen kaptam egy rúgást a combomra. Sokan elsiklottak felette, hogy sérültem meg, de igazából azért volt bosszantó az egész, mert a kecskeméti Póti Krisztián úgy rúgott meg, hogy háttal álltam neki és ott sem volt a labda. Kapott egy labdát, letámadtam, elpasszolta mellettem, fordultam, hogy úgy sincs már meg ez a labda, megyek vissza a helyemre, és ahogy fordultam, a jobb lábamon volt a testsúlyom és úgy tett, mintha nekem futott volna véletlenül, közben meg úgy beletérdelt a combomba, hogy egyből beszakadt. Utána még próbálgattam, hogy futok vele, de nem ment és utána kiesett jó pár meccs, közben próbáltam terhelni, azt hittük már, hogy jó, közben nem volt jó. A Kaposvár meccsen megint úgy éreztem, hogy beszakadt, szóval nagyon nehezen gyógyult a sérülésem.

Aztán meg felállást váltottunk, átálltunk a három középpályás rendszerre, hogy kicsit jobban bebiztosítsuk a pálya közepét, a Kádár Tomi eléggé kell oda a középpályára, mert ő meg tudja adni nekünk, akik elől játszunk, azt a pluszt, hogy én is jó pozícióból tudjak támadásba lendülni. Nagyon fontos, hogy a védekező középpályások minőségben passzoljanak fel, illetve egy jó csellel létszámfölényt tudnak kiharcolni, szóval a Tomi játéka nekem nagyon tetszik ott középen. Ő nagyon játék intelligens focista és fiatal kora ellenére már elég rutinos, ő látja ezeket a felpasszokat, ő már a védelemből is passzolt fel olyanokat, hogy öröm volt nézni. Engem is megtalált a labdával sokszor, aki jóval előrébb voltam. Meg ő bátran játszik és én szeretem az olyan játékosokat, akik nem csak elpasszolják a labdát, hanem rálépnek, megforgatják az ellenfelet. Ez volt, ami hiányzott a középpályánkról szerintem.

Hogy érzed itt magad?

Nagyon jól! Ha Pesten játszik valaki, akkor soha nem fogja megélni azt, amit én itt tapasztalok.

Mikor érezted át ezt a diósgyőri feelinget?

A győzelmi szériában. Engem nagyon zavart, hogy nyertünk sok meccset, de például mikor a Mezőkövesd ellen játszottunk és nyertünk, de a 30 percig 0-0 volt, és mindenki fütyült, meg minden. Ezt igazából nem értettem, hogy ebből mi fog kisülni, akár a városban, vagy akár a szurkolók között. Aztán nyertünk, jöttek még a meccsek és megváltozott minden.

Én nem éreztem még soha ilyet, hogy bemegyek valahova, aztán mondják, hogy te figyelj, akkor a számládról lehúzunk ennyit, mert hajrá Diósgyőr, meg gyere, ott van egy szabad ablak a postán, gyere oda és elintézzük, hogy hamarabb fel tudd adni a leveled, vagy Dávid gyere, ott be tudod fizetni a telefonszámlád… Ezek olyan dolgok, amit ha Pesten játszol, soha nem fogsz érezni. Újpesten talán az egy kezemen meg tudom számolni, hogy elmentem valahova, és megkérdezték volna mi a helyzet, vagy gyere, üljünk le, igyunk meg valamit… De itt, akárhova megyek, minden második kocsiban Diósgyőr címer, integetnek,szóval… Pont most értem el arra a szintre, hogy jöttem Pestről, és azt éreztem, milyen jó lenne már Miskolcon lenni. Úgy jöttem le, hogy szeretek Miskolcon lenni.

Furcsa, mert nagyon sokan úgy vannak vele, hogy Borsod, meg Miskolc közege miatt nem akarnak idejönni. Úgy hallottam, Lencse is ezért nem szeretett volna.

Ez lehet áldás, de átok is, mert ha úgy alakul, hogy kikapunk minden meccsen 4-0-ra, akkor lehet, hogy nem fogják mondani, gyere, itt add fel a csekket, hanem takarodj innen ki.

Ááá, ezt nem hiszem. Mondjuk, a Kövesd meccsen én sem értettem, hogy a 30. percben miért fütyül a közönség… Ez eddig nem volt itt jellemző.

Próbáljuk úgy játszani a meccseket, hogy a lefújáskor a 90. percben mi nyerjük a meccset, azért dolgozunk a pályán. Nem is értettem. 5-0 után meg mindenki ünnepel.

Itt a vesztes meccs után is szokás ünnepelni, de annak a vesztes meccsnek olyannak kell lennie.

Persze-persze, volt erre már példa, akár most a kupadöntőn. Tényleg megtettünk mindent, hogy nyerjünk, nagyon szerettük volna ezt az aranyérmet is. Meg volt, mikor pontokat veszítettünk, azt hiszem a Videoton meg a Győr ellen, és kint voltak nagyon sokan. Szomorú voltam, hogy nem tudtunk nyerni, de mindenki úgy ünnepelt, mintha nyertünk volna.

A Fradi meccs is ilyen volt idegenben.

Igen, az is. Ilyen meccseken komolyan mondom… Ilyen meccseken pontot veszíteni… Főleg a Fradi ellen…

A családod Nágocson lakik?

Igen, ott élnek.

Van testvéred?

Van egy bátyám, ő táncművész, jár-kel a világban.

Édesanyád bejelölte a Facebook oldalunkat.

Igen, néha túlvállalja magát, elviszi a hév. Nem szeretem, mikor kommentel, nem szeretem ha lájkolgat… Inkább nézzen. Nem mindig szoktam a kommenteket és a cikkeket olvasni, mert ezektől megpróbálom elvonatkoztatni magam. Ha úgy érzem, hogy átlagos voltam a mérkőzésen, és olvasom, hogy 30 hozzászólásban az van, hogy mennyire nem vagyok jó, nem találom a helyem, az nem jó senkinek. De ettől függetlenül kell egy olyan oldal, ahol a szurkolók kibeszélhetik ezt magukból.

A szurkoló ilyen. Az egyik percben te vagy az Isten, a másik percben már elzavarna a csapattól.

Ha valaki tisztában van a dolgaival, meg az ítélőképessége normális, akkor tudja hova sorolja magát egy meccs után. Nekem is volt olyan százszor, hogy azt mondták, hú de jó voltál, és én nem éreztem ezt, mert úgy gondoltam, maradt még bennem. Vannak, akik elszállnak, ha túl sokat dicsérik őket, vannak, akik depressziósok lesznek, ha letolják őket háromszor. Mindenkinek magában kell megtalálni a hibát vagy az értéket.

Sportolsz még valamit a focin kívül? A FIFA 2014 nem számít annak.

Mindig csinálok valamit. De ha szabadidőm van, legtöbbször akkor is focizok. Vagy ha visszamegyek abba a faluba, ahol laknak a szüleim, akkor ott van sok aranyos kisgyerek, velük ki szoktam rúgni a bőrt. Amikor tudják, hogy otthon vagyok, akkor állnak a házak előtt, és kérdik, hogy Dávid, akkor jössz focizni? Mondom, jó-jó, fél óra és megyek, addig osszátok el a csapatokat. Így elvagyunk… De egyébként szeretek minden sportot.

Remélem, akkor már van egy pár DVTK szurkoló ott.

Vannak-vannak, de nagyon nehéz őket az újpesti vonaltól eltántorítani.))) Van olyan is, aki a Fradinak szurkol, de olvassák a Diósgyőr honlapot, és akkor mondják, hogy szurkolnak nekünk, tehát aranyosak nagyon. Anyukámnak szoktak dicsérni, ő szokta átadni, hogy a fiúk gratulálnak. Aranyos közösség van otthon. Mikor a testvérem volt ott, és volt ez a Megatánc, amiben szerepelt, azt is kivetítőn nézték, szóval tényleg aranyosak.

Van kedvenc csapatod?

Én szeretem, ha valaki jó focit játszik. Én nem vagyok német-párti, de a Bayernt el kell ismerni, amilyen játékot játszottak, főleg tavaly. Igazából a favorit csapatom a Barcelona. Az tetszik nekem egy meccsen, ha passzolnak sokat, jó a labdabirtoklási arány, bár ez az eredményesség rovására megy egy kicsit, és sokakban ellenérzéseket válthat ki, de én szeretem, ha passzolgatnak és ebből építik fel a támadást. Ezért szerettem – olyan 10 éves lehettem – az MTK-nak a stílusát, mert akkor ők játszották ezt, próbálták a játékosokba is sulykolni. Ezt játsszák most is, próbálnak sokpasszos játékkal előremenni. Ennek a híve vagyok én is, persze nem jó az, ha a lendületesség és a hatékonyság rovására megy ez.

Szoktál meccsre járni? Akár külföldre, akár itthon?

Külföldön annyira nem látogatom a meccseket, itthon van, hogy elmegyek. Legutóbb Debrecenben voltam a válogatott meccset megnézni Korcsmár Zsolt barátommal. Szeretek meccset nézni, a magyar meccseket meg különösen. Nem tudom… Azért, mert érdekel, hogy mi lesz, ki-hogy játszik, meg szeretek képben lenni a csapatokról.

A VB-t várod? Kinek szurkolsz?

A Barca miatt a spanyolokat szeretem, de biztos lesz olyan csapat is, aki megfog, mindig van, hogy egy csapat szimpatikus lesz egy idő után, hogy küzdenek, megy is nekik a játék. Meg talán… Jó, ez nagyon rosszul hangzik, hogy spanyol, brazil… Ez nem tűnik átgondoltnak…)))

A Barcelona erejét az is mutatja, hogy a válogatott is hasonló módon focizik, nem azt veszik fel, amit a Real játszi, hanem amit a Barca. Nagyon durva, hogy miket tudnak művelni egy csapatban a válogatottban, mikor egymás ellen játszanak meg verekednek…

Mit vársz a Vidi ellen?

Most kéne még a Vidit megverni. Csak már nagyon nehéz lesz. Én örülnék, ha pontot tudnánk szerezni, hogy nem vernének meg. Nekik menniük kell, mi meg majd megpróbálunk ebből valamit kihozni. Nincs lefutott meccs. Ne felejtsük el, hogy két olyan meccsünk volt velük, amikor volt annyi helyzetük, hogy szinte meg lehet nyerni egy bajnokságot vele. Viszont a másik két meccsen meg teljesen partiban voltunk velük, vagy jobbak is voltunk talán.

Most, hogy úgy néz ki, a Diósgyőr elindul az Európa Ligában, ez hogyan hat rátok?

Amikor megtudtam, hogy az Újpesttel játsszuk a Magyar Kupa döntőjét, akkor már biztosra vettem, hogy Európa Liga van. Úgy is készültem, hogy játszom a Ligában, mert a csapat elindul 100%.

Szóba kerül már az öltözőben az Európa Liga?

Persze hogy szóba kerül… Én úgy vagyok vele, hogy ez az év volt, amikor a legsikeresebb voltam csapatszinten, mert az Újpesttel sajnos nem tudtam nyerni semmit. Most idejöttem, egy éve vagyok itt, de van már két érmem, úgyhogy örülök nagyon neki. Most az a kérdés, az, hogy elindulunk a ligában, hogy fog hatni a vezetőségre. Igazából ez a legnagyobb kérdés. Mi úgy indulunk neki, hogy verjük meg a Benfica-t a döntőben… Nem tudom… Próbálunk szépen helytállni majd, csak ehhez nem csak mi kellünk.

A sorsoláson sok fog múlni, mert nem lehet azt mondani, hogy nincsenek ott tőlünk gyengébb csapatok.

Van egy rutinos játékosunk, a Debreceni András úgyhogy bármi lehet. /nevet/

Ők jól szerepeltek ugye? (nevetés)

Hát ők nem annyira, de elmondta a körülményeket, hogy az hogy alakult. Azon lepődök meg, hogy egyáltalán el tudtak utazni.

Sok múlik az anyagi lehetőségeken.

Igen, de legalább a Ligakupa megnyerésével tudtunk a klubnak segíteni.

A szurkolók is nagyon örültek a kupának.

Igen, sokat beszélgettünk az öltözőben, hogy a szurkolók miatt nyerni kell. Olyanok vagyunk, mint egy család. Mindent meg akartunk nyerni.

Mit szólsz a mester eltiltásához?

Az óriási érvágás nekünk. Nagyon bízom benne, hogy eltörlik a büntetését. A kupadöntő előtt azon gondolkodtam, hogy mi jöhet még?

Játszottál már a kupadöntőhöz hasonló hangulatú meccsen?

A Fradi-Újpest derbik azért hasonlóak. Azok rettenetesen nehéz mérkőzések. Mondjuk én az első derbimet megnyertem az Üllőin. De az igazság az, hogy azt a közeget kibírni a pályán nem könnyű feladat. Főleg úgy, hogy az Újpest színeiben játszol.

Hallod a szurkolókat a pályán?

Igen hallom a kórusokat, amint az édesanyámat emlegetik. Aztán beleszőnek engem is a történetbe. Nem egyszerű.

Nálunk a Diósgyőr- Nyíregyháza mérkőzések ilyenek.

Igen, arról sok videót láttam. Mondták is, hogy a hangvétele ugyanolyan, mint egy Fradi-Újpestnek. Egy rövid időre szóba is került, hogy ott játszanánk néhány meccsünket majd, de azt hamar el is vetették.

A kupadöntő előtt elég neccesnek tűnt az is, hogy a Diósgyőr szurkolói ilyen nagy számban utaznak a fővárosba, hiszen ott nem fogják őket tárt karokkal várni. Mégis elég békésen vége lett. A lelátón kifejezetten békés volt a szurkolás.

Jó lenne jövőre is egy kupadöntő.

Igen, nagyon jó lenne. Jó lenne tartani a lépést magunkkal. Majd meglátjuk, hogyan erősödik a csapat. Én is kíváncsian várom.

Nem volt könnyű ez az év.

Sok meccset játszottunk és elég kevesen voltunk. Ha a kezdeteknél ezeket az eredményeket mondják nekem, biztosan aláírom. Így mégis van bennem hiányérzet.

Nem sok pihenőtök lesz az EL miatt.

Úgy tudom, hogy maximum három hét. Nehéz lesz megszervezni a találkozókat a barátokkal.

Sok csapat egy ilyen nemzetközi szereplés után visszaesik a bajnokságban.

Sajnos, ez előfordul a legnagyobbakkal is. Nagyon fontos, hogy a következő szezonban stabilizálni tudjuk magunkat a tabella elején.

Nekünk az is nagyon fontos lenne, hogy végre számoljanak a Diósgyőrrel is.

Engem az is kikészített, amikor különböző műsorokban számolgatnak a szakértők, hogy mi lehet majd a bajnokság végén. Számolják, hogy mi kell ahhoz, hogy a Fradi elől végezzen, és rendre úgy számolják, hogy a Diósgyőr hátra kerül. Ez eléggé bosszant.

Azért csak elment 9000 ember a kupadöntőre Miskolcról.

Szerintem el kell ismerni, hogy a vidéki foci működik, ha tetszik, ha nem.

Majd az új stadionban lesz hangulat.

Ez egyértelmű. Ha valahova kell új stadion, akkor az Miskolc. Ha végre lesz stadion, óriási hangulat lesz itt.

Kinek adtad a mezedet a kupadöntő után?

Azt megtartottam, mert szeretném bekereteztetni az éremmel együtt. De ezen kívül már sok mezt elosztogattam. Úgy vagyok vele, hogy megérdemlik, akik hóban-fagyban is kijönnek a meccseinkre.

Köszönjük Dávid! Azt hiszem, hogy régen csináltunk ennyire jó hangulatú beszélgetést. Jó pihenést kívánunk neked és sok sikert a következő szezonra!

ELOLVASOM AZ ELSŐ RÉSZT IS >>>

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.